Αληθινές οι Αμαζόνες; Ταυτοποιήθηκε μούμια πολεμίστριας του 600 π.Χ. (vid.)

Μια ομάδα Ρώσων ερευνητών πραγματοποίησε γενετική ανάλυση σε μια μούμια που ετάφη 2.600 χρόνια πριν και βρέθηκε το 1988 σε αρχαιολογικό χώρο στη Δημοκρατία της Τουβά, στην Ρωσία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα λείψανα ανήκουν σε μια 13χρονη πολεμίστρια από τη Σκυθία, όπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archeology and Cultural Anthropology.

Η σορός ήταν τόσο καλά διατηρημένη που οι αρχαιολόγοι ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ένα σημάδι στην αριστερή πλευρά του προσώπου της κοπέλας, ενώ στην κοιλιά υπήρχαν ραφές, που δείχνουν μια προσπάθεια για μουμιοποίηση του σώματος. «Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τεστ για να καθορίσουμε το φύλο, την ηλικία και την γενετική σχέση του θαμμένου πολεμιστή… Οπότε είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι πετύχαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα» ανέφερε η Μαρίνα Κιλουνόφσκαγια, που έλαβε μέρος στην αρχαιολογική αποστολή, σύμφωνα με τους The Siberian Times.

Ειδικότερα, η πολεμίστρια θάφτηκε στα τέλη του 7ου ή στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα, μαζί με σειρά όπλων, συμπεριλαμβανομένου τσεκουριού, τόξου από σημύδα και μιας φαρέτρας με 10 βέλη περίπου 70 εκατ. – το ένα με κοκάλινη αιχμή, δύο με ξύλινη και τα υπόλοιπα με χάλκινες.

«Η ταφή του κοριτσιού με όπλα δείχνει ένα νέο στοιχείο στη δομή της πρωτόγονης νομαδικής κοινότητας[…]. Αυτό ανοίγει μια νέα προοπτική στη μελέτη της κοινωνικής ιστορίας των Σκύθων και αυθόρμητα μας επιστρέφει στο μύθο των Αμαζόνων, που επέζησε τόσους αιώνες χάρη στον Ηρόδοτο» εξηγεί η επιστήμονας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και άλλους αρχαίους Έλληνες όπως ο Ιπποκράτης, οι Σκύθες θεωρούνταν ως ένα σύνολο νομαδικών φυλών σε συχνή επαφή με τους Έλληνες, που κατάγονταν από την Κεντρική Ασία και τα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας και πιστεύονταν ως ο λαός από τον οποίο κατάγονταν οι θρυλικές Αμαζόνες.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK