Αμβούργο 1945: Οι Γερμανοί πολεμούν φανατισμένα ως το τέλος (vid.)

Η μάχη του Αμβούργου που δόθηκε μεταξύ 18ης Απριλίου και 3ης Μαΐου 1945 ήταν μια από τις τελευταίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το αποτέλεσμα είχε ήδη κριθεί. Παρόλα αυτά δόθηκε με πείσμα και από τις δύο πλευρές.

Μετά τη διάβαση του Ρήνου οι Σύμμαχοι άρχισαν να προελαύνουν ραγδαία στο γερμανικό έδαφος με τις ιδιαίτερα καταπονημένες γερμανικές δυνάμεις να αποσυντίθενται. Ο γερμανική Ομάδα Στρατιών Β (ΟΣ Β) υπό τον στρατάρχη Μόντελ προσπάθησε όσο ήταν δυνατό αλλά τελικά περικυκλώθηκε στον θύλακα του Ρουρ και εξουδετερώθηκε.

Προς το Αμβούργο

Η βρετανική 2η Στρατιά, υπό τον αντιστρατηγό Ντέμπσεϊ προωθήθηκε προς τη βόρεια Γερμανία χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερα σοβαρή αντίσταση. Οι Γερμανοί διέθεταν την κατ’ ευφημισμό 1η Στρατιά Αλεξιπτωτιστών ενώ στην περιοχή σχηματίζονταν η Βορειοδυτική ΟΣ. Φυσικά οι τίτλοι δεν συμβάδιζαν με την πραγματικότητα και οι υποτιθέμενες στρατιές και ομάδες στρατιών υπήρχαν μόνο στην φαντασία του Χίτλερ και του περιβάλλοντός του.

Οι Γερμανοί κατάφεραν να κρατηθούν επί μια εβδομάδα στη Βρέμη. Η τελευταία γραμμή άμυνάς τους ήταν στο Αμβούργο. Εναντίον της πόλης εξαπολύθηκε το 8ο Σώμα Στρατού (ΣΣ) της 2ης Στρατιάς με αιχμή του δόρατος την  περίφημη βρετανική 7η Τεθωρακισμένη Μεραρχία (ΤΘΜ) των «Αρουραίων της Ερήμου».

Την επίθεση υποστήριζε η σκωτική 15η Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ), και η η 53η ΜΠ. Η 7η ΤΘΜ κινήθηκε προς την πόλη και στις 20 Απριλίου κατέλαβε την μικρή πόλη Ντάερζτόρφ περί τα 12 χλμ. νότια του Αμβούργου. Οι Βρετανοί έφτασαν στη νότια όχθη του ποταμού Έλβα και άρχισαν να πλήττουν με το πυροβολικό τους τις γερμανικές θέσεις.

Φέρεντορφ και οδομαχίες

Κατόπιν κινήθηκαν και πάλι και έφτασαν, εντός της ημέρας, στο Φαρεντόρφ, μόλις 3 χλμ. από Αμβούργο. Κατόπιν οι Βρετανοί σταμάτησαν και άρχισαν να οργανώνουν την πολιορκία της γερμανικής μεγαλούπολης. Στις 26 Απριλίου όμως οι Γερμανοί, με εμπροσθοφυλακή το 12ο Σύνταγμα Αναπληρώσεων SS αντεπιτέθηκαν και ανακατέλαβαν το Φάρεντορφ εκδιώκοντας τους αντιπάλους τους, υποστηριζόμενοι από δύο πυροβόλα εφόδου και λίγα πυροβόλα των 88 χλστ.  Ακολούθησε σφοδρή σύγκρουση που τελικά κρίθηκε υπέρ των Βρετανών λόγω της παρουσίας αρμάτων τους. Οι Γερμανοί έχασαν περίπου 130 άνδρες και υποχώρησαν.

Στις 28 Απριλίου οι Βρετανοί, με εμπροσθοφυλακή το 5ο Βασιλικό Σύνταγμα Αρμάτων, το 9ο Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού του Ντάραμ και την 1η Ταξιαρχία Rifles, εφόρμησαν κατά της πόλης καθαυτής. Οι Γερμανοί προχώρησαν σε ανατινάξεις δρόμων καθυστερώντας τη βρετανική προέλαση.

Όταν δε οι Βρετανοί εισήλθαν στην πόλη η μάχη εξελίχθηκε σε άγρια σύγκρουση σώμα με σώμα από σπίτι σε σπίτι. Η κατ’ ευφημισμό γερμανική 1η Στρατιά Αλεξιπτωτιστών διέθετε εκείνη την εποχή υπολείμματα μονάδων του στρατού και των SS (αρκετοί από αυτούς Ούγγροι υπήκοοι), λίγους αλεξιπτωτιστές, άνδρες της εθνοφρουράς (Volkssturm), άνδρες του ναυτικού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και παιδιά της Χιτλερικής Νεολαίας.

Αντίθετα με ότι περίμεναν οι Βρετανοί η γερμανική αντίσταση αντί να χαλαρώσει σκλήραινε. Ακόμα και όταν οι Βρετανοί κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη η αντίσταση των Γερμανών συνεχίστηκε στα παρακείμενα δάση που οι Βρετανοί δεν είχαν κατορθώσει να εκκαθαρίσουν. Χρειάστηκε νέα οργανωμένη επιχείρηση από τη βρετανική 53η Μεραρχία Πεζικού την οποία ενίσχυε το 1ο Βασιλικό Σύνταγμα Αρμάτων για να εκκαθαριστεί το δάσος νότια της πόλης και να αιχμαλωτισθούν οι περίπου 2.000 μαχόμενοι Γερμανοί και Ούγγροι.

Μέχρι το τέλος

Παρόλα αυτά η αντίσταση συνεχίστηκε ακόμα και μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ. Ο διάδοχος του Χίτλερ ναύαρχος Νταίνιτς διέταξε τότε τον πτέραρχο Άλβιν Βολτς να παραδώσει την πόλη στους Βρετανούς. Ο Βολτς αφίχθη στο στρατηγείο της 7ης ΤΘΜ στις 2 Μαΐου και το πυρ έπαυσε την επομένη χωρίς οι Γερμανοί αμυνόμενοι να έχουν καταβληθεί.

Μετά την παράδοση του Αμβούργου όσοι Γερμανοί δεν αιχμαλωτίσθηκαν κινήθηκαν προς την χερσόνησο της Γιουτλάνδης στη Δανία. Οι Βρετανοί προχώρησαν χωρίς αντίσταση ως τη Λυβέκη όπου και τους βρήκε το τέλος του πολέμου. Η μάχη του Αμβούργου δεν ήταν καμία καταλυτική σύγκρουση, ούτε έκρινε κάτι. Ωστόσο δόθηκε με πείσμα και φανατισμό από τη γερμανική πλευρά ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία ελπίδα, σε βαθμό που κέρδισε ακόμα και την εκτίμηση των νικητών.

Οι Γερμανοί ενέπλεξαν στην μάχη περί τους 3.000 άνδρες, εκ των οποίων λίγοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Οι Βρετανοί ενέπλεξαν τρεις μεραρχίες. Οι απώλειές τους δεν είναι ακριβώς γνωστές.

Βρετανικά Carrier στο Αμβούργο.