Αν. Μέτωπο 1942: Ώρες πολέμου του υπολοχαγού Μίκαελ και των ανδρών του

Στις αρχές της Επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα» ο υπολοχαγός Γκέοργκ Μίκαελ ήταν διοικητής ίλης του 22ου Συντάγματος Ιππικού της γερμανικής 1ης Μεραρχίας Ιππικού (ΜΙ). Τον Μάιο του 1942 όμως στη θέση στο Ανατολικό Μέτωπο υπηρετούσε η 24η Μεραρχία Πάντσερ (ΜΠα) η οποία είχε συγκροτηθεί με στοιχεία της 1ης ΜΙ. Ενόψει της θερινής γερμανικής επίθεσης η 24η ΜΠα ενταγμένη στο ΧΧΧΧVIII Σώμα Αρμάτων.

Το βράδυ της 27ης προς 28ης Ιουνίου 1942 η επίθεση ξεκίνησε. Ο υπολοχαγός Μίκαελ ήταν μεταξύ των ανδρών της 24ης ΜΠα. Οι Γερμανοί αφού πέρασαν διαφόρους μικρούς ποταμούς ετοιμάστηκαν να επιτεθούν στο Βορόνεζ. Σχηματίστηκε μια ομάδα μάχης με πυρήνα το 26ο Σύνταγμα Κυνηγών ενισχυμένου με στοιχεία του 24ου Συντάγματος Πάντσερ.

Βορόνεζ

Το βράδυ της 3ης Ιουλίου η ομάδα μάχης διαιρέθηκε σε δύο τμήμα με το ένα να αναλαμβάνει την κατάληψη του περάσματος στο Ρουντκίνο και το άλλο την κατάληψη της γέφυρας του ομώνυμου της πόλης ποταμού Βορόνεζ. Ο επικεφαλής της ομάδας μάχης συνταγματάρχης Έντελσχάιμ κάλεσε κοντά του τον Μίκαελ που ανήκε στο δεύτερο τμήμα όντας επικεφαλής του 6ου Λόχου του 26ου Συντάγματος Κυνηγών.

«Άκουσέ με Μίκαελ. Θα οδηγήσεις τα προωθημένα τμήματα στη γέφυρα, θα εκκαθαρίσεις την περιοχή και θα συνεχίσεις πέραν του δάσους προς το Βορόνεζ». Έτσι ακριβώς έγινε και αφού υπερνίκησαν την σοβιετική αντίσταση έφτασαν στις παρυφές του δάσους.

Εκεί όμως καθηλώθηκαν από τα πυρά δύο σοβιετικών αντιαεροπορικών πυροβόλων. Όταν οι άνδρες του Μίκαελ προσπάθησαν να τα κυριεύσουν δέχτηκαν πυρά ελαφρών όπλων, αλλά και όλμων. «Το δάσος είναι γεμάτο Ρώσους κύριε υπολοχαγέ», είπε ένας υπαξιωματικός στον Μίκαελ. «Μη ανησυχείς έρχεται και ο 5ος Λόχος», απάντησε εκείνος.

Σύντομα έφτασαν και άλλα γερμανικά τμήματα υπό τον ταγματάρχη Χέιντεν. Ο ταγματάρχης ρώτησε τον υπολοχαγό: «Τι λες Μίκαελ, πρέπει να επιτεθούμε;». «Με όλα τα διαθέσιμα μέσα», ήταν η απάντηση. Πέντε λεπτά αργότερα οι Γερμανοί εξόρμησαν και οι Σοβιετικοί υποχώρησαν χωρίς αγώνα. Οι Γερμανοί είδαν και μια φάλαγγα με 27 άρματα μάχης T-34 να κατευθύνονται προς το Βορόνεζ.

Σοβιετική αντεπίθεση

Οι Γερμανοί κατέλαβαν τις σοβιετικές θέσεις και μετά την άφιξη και του 7ου Λόχου σχημάτισαν, μια αμυντική περίμετρο με όριο το άκρο του δάσους κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης.

Αμέσως σοβιετικά αεροσκάφη άρχισαν να απογειώνονται και να πλήττουν τις γερμανικές θέσεις. Οι Γερμανοί έπληξαν ορισμένα αεροσκάφη στη φάση της απογείωσης με πυρά πολυβόλων.

Καθώς έπεφτε το σκοτάδι 16 άρματα Τ-34 εμφανίστηκαν. Ο Μίκαελ πρόσεξε ότι οι αρχηγοί πληρώματος ήταν εκτεθειμένοι στους πύργους προφανώς για να έχουν καλύτερη ορατότητα. Με ένα τυφέκιο με σκοπευτικό φακό έπληξε μερικούς υποχρεώνοντας του άλλους να εισέλθουν στα άρματά τους. Ωστόσο η απώλεια τόσων αρχηγών πληρώματος ξαφνικά οδήγησε σε ματαίωση της σοβιετικής αντεπίθεσης.

Μετά από μια ήσυχη νύκτα οι Γερμανοί δέχτηκαν σφοδρά πυρά από κάθε κατεύθυνση με το πρώτο φως της μέρας. Οι Σοβιετικοί είχαν αναπτύξει σκοπευτές στα παρακείμενα δέντρα. Δίπλα στον Μίκαλε τρεις άνδρες της 3ης Διμοιρίας σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Ξαφνικά ένας διμοιρίτης του είπε: «Ένα ρωσικό τάγμα κύριε υπολοχαγέ». «Αφήστε τους να πλησιάσουν στα 200μ.», απάντησε. Έτσι κι έγινε και όταν ο Μίκαελ έδωσε τη διαταγή έναρξης του πυρός το σοβιετικό τάγμα αποδεκατίστηκε.

Όμως τα πυρομαχικά των Γερμανών άρχισαν να εξαντλούνται. «Μην ανοίγεται πυρ πριν πλησιάσουν στα 30μ.», διέταξε ο Μίκαελ. Οι Σοβιετικοί επανέλαβαν την επίθεση υποστηριζόμενοι και από ένα άρμα μάχης. Ο υποδεκανέας Πελτς το έπληξε επτά φορές με ένα αντιαρματικό τυφέκιο.

Το άρμα αποχώρησε. Αμέσως ο επιλοχίας Ντόζε επιτέθηκε με ένα κυριευμένο σοβιετικό θωρακισμένο όχημα στους Σοβιετικούς πεζούς, τρέποντάς τους σε φυγή. Όταν εμφανίστηκε ένα εχθρικό άρμα, εξήλθε του οχήματος και το κατέστρεψε με μια νάρκη Teller.

Οι Σοβιετικοί παρόλα αυτά επιτέθηκαν και πάλι. «Κρατηθείτε παιδιά. Κάθε σφαίρα να πιάνει τόπο», φώναξε ο Μίκαελ στους άνδρες του. Η επίθεση αποκρούστηκε.

Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο συνταγματάρχης ’Εντελσχάιμ με ενισχύσεις. Είχαν διασωθεί έχοντας χάσει όμως 55 άνδρες. Ήταν μια ημέρα πολέμου απλώς στις αχανείς εκτάσεις της Σοβιετικής Ένωσης για τον Μίκαελ και τους άνδρες του.

Ο Γκέοργκ Μίκαελ.