Αρχαιότερη η πόλη της Τροίας, ιδρύθηκε περί το 3.500 π.Χ. Νέες ανακαλύψεις

Αρχαιότερη κατά 6 αιώνες φαίνεται πως είναι η αρχαία πόλη της Τροίας, στα βορειοδυτικά παράλια της Μικράς Ασίας. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αρχαιολόγος Rüstem Aslan, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τσανακαλέ Onsekiz Mart University (ÇOMU) αναφέρει πως η θρυλική, αρχαία πόλη της Τροίας καταστράφηκε πολλές φορές από πολέμους, φωτιές και σεισμούς.

Μέσα στα σχεδόν 160 χρόνια ανασκαφών, που ξεκίνησαν, το 1870 από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, είχαν ανακαλυφθεί 10 επίπεδα οικισμών. Φέτος, ανακαλύφθηκε ακόμη ένα επίπεδο, που χρονολογείται τουλάχιστον 600 χρόνια πριν από το πρώτο οικιστικό επίπεδο στην Τροία «Ανακαλύψαμε ίχνη φωτιάς, κεραμικά και ξύλινους πασσάλους στο επίπεδο «Τροία 0», τόνισε ο καθηγητής Aslan. «Πρόκειται για απομεινάρια μεγάλης σπουδαιότητας για την ιδρυτική ιστορία της Τροίας», ανέφερε ο αρχαιολόγος.

«Όλα αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ιστορία του οικισμού πηγαίνει πίσω 5.500 χρόνια από τη σημερινή μας εποχή», τόνισε ο κ. Aslan. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, σύμφωνα με τον καθηγητή, «η Τροία, το πιθανότερο, ιδρύθηκε περί το 3.500 π.Χ., όπως δείχνει το επίπεδο οικισμού 0 που ανακαλύψαμε».

Νωρίτερα, τα ευρήματα έδειχναν ότι η Τροία έχει ιστορία από το 3.000 π.Χ., από την Αρχαία Ελλάδα έως τα χρόνια του Βυζαντίου. Να υπενθυμίσουμε ότι η ιστορική τοποθεσία του Ελληνικού Τρωικού Πολέμου, όπου Αρχαίοι Έλληνες πολεμιστές πολιόρκησαν την πόλη της Τροίας περί το 13 π.Χ. αιώνα απαθανατίστηκε από τον επικό ποιητή Όμηρο, στο έπος Ιλιάδα.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK