Άρμα μάχης Tiger Ι 131… ο τελευταίος της οικογένειας των αιλουροειδών (vid.)

Το άρμα μάχης Tiger I (Panzerkampfwagen VI, Tiger I (H1), Sd.Kfz. 181) κατασκευάστηκε στο Κάσελ. Το άρματα ήταν έτοιμο τν Φεβρουάριο του 1943 και μεταφέρθηκε στην Τυνησία μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 1943. Ήταν το 1ο άρμα, του 3ου ουλαμού, της 1ης ίλης της 504ης Επιλαρχίας Βαρέων αρμάτων. Για αυτό έλαβε και τον αριθμό 131.

Το βράδυ της 20ης προς 21η Απριλίου 1943 οι Γερμανοί εκτέλεσαν αντεπίθεση κατά των συμμάχων κοντά στην Τύνιδα. Δύο άρματα Tiger μαζί με άλλα άρματα και πεζικό επιτέθηκαν στο πέρασμα του Τζεμπέλ Τζαφά. Ένα από τα Tiger υποστηρίχθηκε ότι ήταν το 131. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν την αυγή και η μάχη διήρκεσε πολλές ώρες.

Το Tiger επλήγη από τα πυροβόλα των 6 λιβρών των βρετανικών αρμάτων Churchill, του 4ου ουλαμού της Ίλης Α του 48ου Βασιλικού Συντάγματος Αρμάτων. Ένα βλήμα έπληξε το Tiger στην κάννη του πυροβόλου του και εποστρακιζόμενο το έπληξε στον δακτύλιο του πύργου. Ο πύργος δεν μπορούσε πλέον να περιστραφεί. Το ίδιο βλήμα τραυμάτισε τον οδηγό και τον πολυβολητή του σκάφους και κατέστρεψε τον ασύρματο.

Ένα δεύτερο βλήμα έπληξε τον μηχανισμό ανύψωσης του πυροβόλου του Tiger. Ένα τρίτο έπληξε τη θυρίδα του πυροβολητή και τα θραύσματα εισήλθαν στον πύργο. Ύστερα από αυτό το πλήρωμα εγκατέλειψε το άρμα, μεταφέροντας μαζί και τους τραυματίες. Το εν πολλοίς άθικτο άρμα έπεσε στα χέρια των Βρετανών. Ήταν το πρώτο άρμα του τύπου που κυριευόταν από τους Βρετανούς και υπέστη εξονυχιστικό έλεγχο.

Είχε κυκλοφορήσει μια φήμη πως η ο Ουίντσον Τσόρτσιλ είχε δώσει διαταγή να κυριευτεί άθικτο ένα Tiger ώστε να εξεταστεί. Σύμφωνα με ορισμένες, μη επιβεβαιωμένες, πηγές την αποστολή ανέλαβε ο ταγματάρχης Ντάγκλας Λίντερνταλ και «θύμα» ήταν το 131.

Ωστόσο η πραγματική ιστορία αποκαλύφθηκε μόλις λίγους μήνες πριν. Το Tiger που έπληξαν τα βρετανικά άρματα στις 21 Απριλίου δεν ήταν το 131. Το πραγματικό 131 ακινητοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 1943 στο λεγόμενο Σημείο 174 με τη συνεργασία αρμάτων Churchill και πεζών του 2ους Τάγματος του Sherwood Foresters.

Το 131 επισκευάστηκε με ανταλλακτικά από κατεστραμμένα Tiger και ελέγχθηκε εξονυχιστικά ενώ παρουσιάστηκε και στον βασιλιά Γεώργιο Στ’ και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Το άρμα στάλθηκε στη Βρετανία τον Οκτώβριο του 1943 και παρουσιάστηκε ως τρόπαιο σε πόλεις και χωριά πριν χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση επισταμένων δοκιμών. Το άρμα μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αρμάτων το 1951.

Το 1990 υπέστη ριζικό εκσυγχρονισμό ώστε να καταστεί λειτουργικό. Του διατέθηκε κινητήρας από άρμα Tiger II και τοποθετήθηκε αυτόματο σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς. Το 131, το μόνο εν λειτουργία άρμα Tiger I στον κόσμο επέστρεψε στο μουσείο το 2003. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2012. Το άρμα «πρωταγωνίστησε» στην ταινία Fury του 2014 παίζοντας τον… Τίγρη.

Το άρμα μετά την εγκατάλειψή του στην Τυνησία.

Τα σημάδια από τα πλήγματα στο Tiger 131.

Ο βασιλιάς Γεώργιος της Βρετανίας επιθεωρεί το κυριευθέν άρμα.

Το Tiger 131 στο μουσείο του Μπόβινγκτον στην Αγγλία.