Aufklärungsabteilung 1939-40: Τα “αυτιά” και τα “μάτια” των Πάντσερ

Οι γερμανικές μονάδες αναγνώρισης (Aufklärungsabteilung = απόσπασμα αναγνώρισης) αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος των Μεραρχιών Πάντσερ. Αποτελώντας μικρογραφία, ουσιαστικά, των οικείων μεραρχιών, διαθέτοντας στοιχεία εξ όλων των όπλων, πλήρως μηχανοκίνητα όμως, ήταν ικανές να ενεργούν σε πολύ μεγάλο βάθος εντός της εχθρικής παράταξης συλλέγοντας πληροφορίες για τη διάταξη και τον οπλισμό του εχθρού, για τις οδεύσεις και τα αξιόλογα εδαφικά χαρακτηριστικά και τα σημεία στηρίγματος της αντίπαλης άμυνας.

Μονάδες ειδικά συγκροτημένες για την εκτέλεση αναγνωριστικών αποστολών υπήρξαν από τις απαρχές της ιστορίας. Κατά τη διάρκεια του Α’ ΠΠ οι μονάδες αναγνώρισης ενισχύθηκαν, για πρώτη φορά, με μηχανοκίνητα, τεθωρακισμένα οχήματα. Ήταν η απαρχή της αντικατάστασης του ίππου από τη μηχανή.

Ευκινησία, ταχύτητα, προστασία, ισχύς πυρός

Στις επιχειρήσεις μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών οι παράγοντες της ισχύος πυρός, της θωράκισης, της ευκινησίας και της ευελιξίας έχουν, ο καθένας, την ιδιαίτερη σημασία του. Για μια μονάδα αναγνώρισης ισχύουν επίσης τα ανωτέρω. Στις μονάδες αναγνώρισης όμως αυτό που έχει σημασία είναι η προσφορότερη μίξη όλων αυτών των χαρακτηριστικών, προς όφελος της ευελιξίας και της ευκινησίας.

Μια μονάδα αναγνώρισης υπάρχει, κατ’ ουσία, για να συλλέγει πληροφορίες για τον οικείο σχηματισμό. Η αξία της έγκειται ακριβώς στην παράμετρο αυτή και δευτερευόντως στην ικανότητα της να μάχεται κατά του εχθρού. Ο ρόλος τους ήταν κυρίως η σε μεγάλο βάθος αναγνώριση της εχθρικής τοποθεσίας, ώστε να παρέχουν ακριβείς και ασφαλείς πληροφορίες στην οικεία μεραρχία.

Κατά συνέπεια η τακτική ευελιξία και οι άριστες επικοινωνίες ήταν στοιχεία απαραίτητα για την εκπλήρωση της αποστολής τους.  Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματικούς που υπηρέτησαν σε τάγματα αναγνώρισης το ισχυρότερο όπλο τους ήταν ο ασύρματος. Πάντως σε πολλές περιπτώσεις οι επιλαρχίες αναγνώρισης χρειάστηκε να επιχειρήσουν συμβατικά, είτε καλύπτοντας το μέτωπο, ή τα πλευρά του οικείου σχηματισμού, είτε ακόμα και ως δύναμη κρούσης.

Ο στρατηγός Γκουντέριαν περιγράφει με ακρίβεια το δόγμα χρήσης και των μονάδων αυτών. Θεωρεί ζωτικής σημασίας ζήτημα την εκτέλεση εκτεταμένων, σε βάθος, αναγνωρίσεων πριν την εκτέλεση εφόδου από τις δυνάμεις αρμάτων. Από τις μονάδες αναγνώρισης ο Γκουντέριαν ανέμενε εκτέλεση αναγνωρίσεων σε βάθος έως και 50 χλμ.  Το ιδανικό ήταν οι επίγειες μονάδες αναγνώρισης να μπορούν να συνεργαστούν με τα αναγνωριστικά της Luftwaffe.

Οργάνωση και δυνατότητες

Οι γερμανικές μονάδες αναγνώρισης ήταν επηρεασμένες από τις έφιππες προκατόχους τους. Αντί αλόγων όμως υπήρχαν πλέον ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα. Αντί για πεζούς ελαφρούς πεζούς «Κυνηγούς» υπήρχαν πλέον υπομονάδες μοτοσικλετιστών-πολυβολητών.  Το ιπποκίνητο πυροβολικό αντικαταστάθηκε από πυροβολικό μηχανοκίνητης έλξης και ενισχύθηκε με αντιαρματικά πυροβόλα, ενώ το διαθέσιμο στοιχείο Μηχανικού εξασφάλιζε πως η επιλαρχία δεν θα ήταν υποχρεωμένη να σταματήσει ενώπιον και του παραμικρού κωλύματος.

Το 1939 η οργάνωση ενός τάγματος αναγνώρισης (Aufklaerungs Abteilung) των ΜΠα είχε ως εξής :
– Διμοιρία διοίκησης
– Δύο ίλες ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων
– Ένας λόχος μοτοσικλετιστών – πολυβολητών
– Ένας λόχος βαρέων όπλων, ενισχυμένος με διμοιρία Μηχανικού
– Κλιμάκια επισκευών, εφοδιασμού και μεταφορών

Το κλιμάκιο διοίκησης διέθετε και ομάδα Διαβιβάσεων, πέραν της συνήθους δομής. Μέσω της ομάδας αυτής η διοίκηση του τάγματος ήταν πάντα σε επαφή με τα στοιχεία μάχης της και μετέφερε άμεσα τις πληροφορίες που ελάμβανε στα ανώτερα κλιμάκια. Οι ίλες ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων αποτελούνταν, έκαστη, από ομάδα διοίκησης με ένα ασυρματοφόρο όχημα και τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα, έναν βαρύ ουλαμό με έξι εξάτροχα ή οκτάτροχα τεθωρακισμένα οχήματα και δύο ουλαμούς με ελαφρύτερα τεθωρακισμένα οχήματα, τετράτροχα ή εξάτροχα.

Ο βαρύς ουλαμός αποτελείτο από τρεις ομάδες, έκαστη των δύο οχημάτων, ενώ οι δύο ελαφροί ουλαμοί αποτελούνταν από δύο ομάδες των τριών οχημάτων έκαστη. Σε κάθε ομάδα τουλάχιστον το ένα όχημα έπρεπε να είναι ασυρματοφόρο.

Ο λόχος μοτοσικλετιστών αποτελείτο από την ομάδα διοίκησης, τρεις διμοιρίες τυφεκιοφόρων, έκαστη με τρεις ομάδες, έκαστη με δύο πολυβόλα MG-34 και έναν ελαφρύ όλμο των 50mm. Ο λόχος διέθετε και μια διμοιρία πολυβόλων, με τέσσερα όπλα. Ο λόχος ήταν πλήρως μηχανοκίνητος, διαθέτοντας μοτοσυκλέτες με πλευρικό κάλαθο, αλλά και οχήματα γενικής χρήσης.

Ο λόχος βαρέων όπλων διέθετε μια διμοιρία ελαφρών πυροβόλων, εφοδιασμένη με δύο οβιδοβόλα των 75mm μια διμοιρία αντιαρματικών με αρχικά τρία και αργότερα πέντε, αντιαρματικά πυροβόλα των 37mm και μια διμοιρία Μηχανικού εφόδου με τρεις ομάδες, έκαστη διαθέτουσα ένα πολυβόλο και υλικό μηχανικού. Διέθετε επίσης οχήματα γενικής χρήσης.

Ουσιαστικά καθίσταται φανερό πως το κάθε τάγμα αναγνώρισης ήταν μια αυτόνομη ταχυκίνητη μονάδα όλων των όπλων, ικανή να κινηθεί ανεξάρτητα, σε μεγάλο βάθος, ανατρέποντας με ευκολία ασθενείς εχθρικές αντιστάσεις. Χάρη στα τεθωρακισμένα του οχήματα και τα αντιαρματικά του μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμα και αντίπαλα τεθωρακισμένα. Χάρη στον λόχο πολυβόλων του μπορούσε να κερδίσει την υπεροχή πυρός από αντίπαλο πεζικό, καλύπτοντας την προέλαση των φίλιων τεθωρακισμένων οχημάτων.

Χάρη στο στοιχείο Μηχανικού του ήταν σίγουρο πως κανένα μικρό ποτάμι, ναρκοπέδιο ή άλλο κώλυμα δεν θα του έφραζε τον δρόμο. Χάρη στα τεχνικά του κλιμάκια η διοίκησή του ήταν βεβαία πως τα οχήματά της θα ήταν πάντα επιχειρησιακά, δεν θα «έμεναν» ποτέ από καύσιμα, αλλά και δεν θα στερούνταν εφόδια, τρόφιμα και φυσικά πυρομαχικά.  Ουσιαστικά κάθε τάγμα αναγνώρισης ήταν ένα συγκρότημα μάχης (Kampfgrouppe) από μόνο του, πολύ πριν η πρακτική αυτή αποτελέσει τον κανόνα στον Γερμανικό Στρατό.