Ελεύθερο Σώμα ντ’ Αντζελέλι… Ένα από τα καλύτερα Freikorps του Μ. Φρειδερίκου

Κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου ο Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας επέτρεψε την συγκρότηση «ελευθέρων σωμάτων» (Freikorps) τα οποία μπορούσαν να πολεμήσουν ως ελαφρύ πεζικό και ως πεζικό της γραμμής. Τα τμήματα αυτά συγκροτούνταν από εθελοντές, λιποτάκτες και κάθε διαθέσιμο άνδρα. Κατά συνέπεια η ποιότητά τους ποίκιλε δραματικά. Το Σώμα ντ’ Αντζελέλι όμως ήταν ένα από τα καλύτερα.

Το Ελεύθερο Σώμα ντ’ Αντζελέλι συγκροτήθηκε το 1756. Διέθετε ένα μόνο τάγμα των πέντε λόχων. Έκαστος λόχος αριθμούσε 104 άνδρες. Διέθετε επίσης δύο πολύ ελαφρά πυροβόλα της 1 pdr. Το 1758 το τάγμα έφτασε να αριθμεί 811 άνδρες ενώ το 1759-60 συγκροτήθηκε και δεύτερο τάγμα.

Το σώμα συγκρότησε ο γερμανικοϊταλικής καταγωγής συνταγματάρχης και αργότερα υποστράτηγος Λούντβιχ μαρκήσιος ντ Αντζελέλι ντε Μαλβέζι.

Το σώμα ανέλαβε τη πρώτη του πολεμική αποστολή στις 2 Μαΐου 1757 συνοδεύοντας εφοδιοπομπή. Στις 22 Νοεμβρίου το τάγμα διακρίθηκε ιδιαίτερα στη μάχη του Μπρεσλάου αμυνόμενο επί ώρες του χωριού Κλάινμπουργκ απέναντι στους τριπλάσιους αριθμητικά, επίλεκτους Αυστριακούς γρεναδιέρους. Όταν υποχρεώθηκε να υποχωρήσει αναπτύχθηκε σε μικρή απόσταση πίσω από το φλεγόμενο χωριό και κράτησε τις νέες του θέσεις μαχόμενο ηρωικά.

Διακρίθηκε επίσης στη μεγάλη μάχη του Λιούτεν (5 Δεκεμβρίου 1757), συμμετέχοντας στον υπερκερωτικό που έδωσε τη νίκη στον πρωσικό στρατό. Μάλιστα υποστήριξε εξαιρετικά με τα πυρά του το πρωσικό ιππικό. Τον Μάρτιο του 1758 το τάγμα αιφνιδιάστηκε από τα αυστριακά ελαφρά τμήματα και έχασε 51 άνδρες και τα δύο του πυροβόλα.

Πολέμησε κατόπιν στην ήττα του Χόχκιρχ όπου ο Φρειδερίκος αιφνιδιάστηκε και ηττήθηκε από τους Αυστριακούς. Το σώμα υπέστη σοβαρές απώλειες στην εν λόγω σύγκρουση. Το σώμα αναδιοργανώθηκε και εξοπλίστηκε με πυροβόλα συνοδείας των 3 pdr. Τότε συγκροτήθηκε και το 2ο Τάγμα.

Το 1ο Τάγμα συμμετείχε στη μάχη του Λάντεσουτ το 1760 όπου όμως διαλύθηκε. Τα υπολείμματά του όμως συνέχισαν να μάχονται και συμμετείχαν στην άρση της πολιορκίας της πόλης Κόλμπεργκ από τους Ρώσους. Αργότερα συμμετείχε στην επιχείρηση ανακατάληψης του Βερολίνου επίσης από τους Ρώσους.

Το 1761 το σώμα έδρασε με τα δύο του τάγματα ενωμένα, ενταγμένα στο σώμα του αδερφού του Μεγάλου Φρειδερίκου και άριστου στρατηγού πρίγκιπα Ερρίκου της Πρωσίας. Το 2ο Τάγμα καταστράφηκε μαχόμενο κατά των Γάλλων. Το σώμα συνέχισε να μάχεται μέχρι το τέλος του πολέμου όταν και διαλύθηκε και οι άνδρες του εντάχθηκαν στον πρωσικό τακτικό στρατό.