Ένας μοναχικός υποδεκανέας πολυβολητής αντιμετωπίζει έναν εχθρικό λόχο…

Τυπικό παράδειγμα του γερμανικού πείσματος κατά την άμυνα αποτελεί η περίπτωση του υποδεκανέα πολυβολητή Έντβαρντ Χουγκ. Ο Χουγκ κατατάχθηκε το 1941 στην 5η Μεραρχία Πεζικού ως απλός στρατιώτης και πολέμησε κατά την εισβολή στην Σοβιετική Ένωση.

Τον Φεβρουάριο του 1942 η μεραρχία του μετατράπηκε σε μεραρχία Κυνηγών και προήχθη σε υποδεκανέα για τη δράση του υπηρετώντας στον 1ο Λόχου του 75ου Συντάγματος Κυνηγών.

Η μεραρχία του είχε αναπτυχθεί στην περιοχή της Σταράγια Ρούσα κοντά στο Νόβγκοροντ. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1943 η ομάδα του ήταν ανεπτυγμένη εκεί αναμένοντας την επικείμενη σοβιετική επίθεση, όπως η διοίκηση είχε ενημερώσει.

Λόγω απωλειών η ομάδα διέθετε λιγότερους άνδρες και ο Χουγκ ήταν μόνος του, με ένα πολυβόλο MG 42 σε ένα ατομικό όρυγμα αναμένοντας τον εχθρό. Το πολυβόλο μια άλλης ομάδας πλαγιοφύλασσε το μέτωπο της δική του ομάδας.

Σύντομα ξέσπασε η θύελλα με το σοβιετικό πυροβολικό να ανασκάπτει τη γερμανική τοποθεσία. Πίσω από τον σοβιετικό κυλιόμενο φραγμό ακολουθούσαν μάζες πεζικού. Μέσα στο πανδαιμόνιο ο Χουγκ αντιλήφθηκε πως το πολυβόλο που πλαγιοφύλασσε την τοποθεσία της ομάδας του είχε σιγήσει.

Αμέσως αρπάζοντας το πολυβόλο του έτρεξε να καταλάβει την τοποθεσία του πλαγιοφυλάσσοντος πολυβόλου. Καθώς έτρεχε είχε αντιληφθεί περί τους 70 Σοβιετικούς στρατιώτες να πλησιάζουν. Αμέσως, εντελώς ακάλυπτος, σταμάτησε και άνοιξε πυρ, με το πολυβόλο αναρτημένο στο ώμο του, αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους του. Μερικοί από τους Σοβιετικούς έπεσαν από τα πυρά του.

Οι υπόλοιποι υποχώρησαν. Ο Χουγκ εκμεταλλεύτηκε την υποχώρησή τους και κατέλαβε τη θέση μάχης βρίσκοντας τους υπηρέτες του άλλου πολυβόλου νεκρούς.

Από εκεί ο Χουγκ απέκρουσε μόνος του έξι σοβιετικές επιθέσεις. Οι Σοβιετικοί δεν απογοητεύτηκαν. Εξαπέλυσαν και έβδομη επίθεση, αυτή τη φορά καλύτερα συντονισμένη και υποστηριζόμενη από τα φίλια πολυβόλα.

Ο Χουγκ υποχρεώθηκε να καλυφθεί στο όρυγμά του που βαλλόταν από τα εχθρικά όπλα. Οι Σοβιετικοί πεζοί κατάφεραν έτσι να πλησιάσουν στα 30 μ. και άρχισαν να εξαπολύουν χειροβομβίδες εναντίον του. Ο Γερμανός προσπάθησε να απαντήσει με πυρά αλλά με τρόμο διαπίστωσε πως το πολυβόλο του είχε πάθει εμπλοκή.

Χωρίς να χάσει το θάρρος του απάντησε στους επιτιθέμενους Σοβιετικούς με χειροβομβίδες καθηλώνοντάς τους για λίγες κρίσιμες στιγμές.

Αμέσως έλυσε το πολυβόλο του, το καθάρισε και το αρμολόγησε και πάλι, ακριβώς την ώρα που οι αντίπαλοι ήταν έτοιμοι να εκτελέσουν έφοδο εναντίον του. Πριν προλάβουν το MG 42 του Χουγκ άρχισε να βάλλει και πάλι σκορπώντας τον θάνατο.

Ο Χουγκ κράτησε μόνος του την τοποθεσία της ομάδας του για ώρες μέχρι που έφτασαν ενισχύσεις. Γύρω από το όρυγμά του καταμετρήθηκαν τα πτώματα 60 Σοβιετικών.