Επιχείρηση “Όπερα”: Το ισραηλινό ξίφος “κατακόπτει” πυρηνικά όνειρα…

Το 1979 Ιράκ είχε προμηθευτεί έναν πυρηνικό αντιδραστήρα από τη Γαλλία. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει πανικό στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου Ιράν – Ιράκ οι Ιρανοί είχαν προσπαθήσει να τον καταστρέψουν αλλά δεν το κατάφεραν. Ήταν η σειρά των Ισραηλινών να δοκιμάσουν.

Οι Γάλλοι συμφώνησαν να προμηθεύσουν στο Ιράκ και 72 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου. Στις 6 Απριλίου 1979 Ισραηλινοί πράκτορες σαμποτάρισαν τον αντιδραστήρα καθώς ήταν έτοιμος να φορτωθεί σε πλοίο με προορισμό το Ιράκ στη Γαλλία, ενώ στις 14 Ιουνίου 1980 πράκτορες της Μοσάντ σκότωσαν τον Αιγύπτιο πυρηνικό επιστήμονα που ήταν επικεφαλής του ιρακινού πυρηνικού προγράμματος.

Τον Ιούλιο του 1980 έφτασαν στο Ιράκ τα πρώτα 12,5 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου από τα 72 που είχαν συμφωνηθεί. Αν και υποτίθεται ότι ο αντιδραστήρας που ονομάστηκες Osirak, θα χρησιμοποιείτο μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ιρακινοί σκόπευαν να παράγουν πλουτώνιο για χρήση σε πυρηνικά όπλα. Έτσι το Ισραήλ αποφάσισε να καταστρέψει τον αντιδραστήρα εξαλείφοντας οριστικά κάθε απειλή.

Σχεδιάζοντας το πλήγμα

Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση έλαβε την κωδική ονομασία “Όπερα” – έμεινε γνωστή και ως Επιχείρηση Βαβυλώνα. Η απόσταση μεταξύ του Ισραήλ και του στόχου ήταν 1.600 χλμ. Για να φτάσουν δε τα ισραηλινά αεροσκάφη εκεί και να καταστρέψουν τον αντιδραστήρα έπρεπε να περάσουν είτε από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας, είτε της Σαουδικής Αραβίας. Τελικά πέρασαν από αμφοτέρους. Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μαχητικά F-16A ως όργανα κρούσης και F-15A για παροχή κάλυψης.

Αποφασίστηκε την επίθεση να εκτελέσουν οκτώ F-16 τα οποία θα έφεραν, έκαστο, από δύο πυραύλους ΑΙΜ-9 για αυτοπροστασία, δύο βόμβες Mk-84 των 2.000 λιβρών και τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων. Τα έξι F-15 που θα κάλυπταν τα F-16 έφεραν οκτώ πυραύλους αέρος – αέρος.

Η Μοσάντ ανέφερε στον τότε πρωθυπουργό Μπέγκιν ότι ο αντιδραστήρας θα ήταν επιχειρησιακός τον Ιούνιο του 1981. Άρα το πλήγμα έπρεπε να σε σύντομο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισραηλινή επιχείρηση βασίστηκε σε αεροφωτογραφίες των ιρακινών εγκαταστάσεων που απέστειλε το ΙΡΑΝ!

Τα ισραηλινά αεροσκάφη απογειώθηκαν νωρίς το απόγευμα της 7ης Ιούνιου 1981. Τα βαρυφορτωμένα F-16 δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να σηκωθούν στον αέρα αλλά οι έμπειροι Ισραηλινοί χειριστές τα κατάφεραν. Τα ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν πολύ χαμηλά, σε ύψος μόλις 30 μ. και εισήλθαν στον σαουδαραβικό εναέριο χώρο από την Ερυθρά Θάλασσα.

Λέγεται ότι οι Ισραηλινοί παραπλάνησαν τους Σαουδάραβες δηλώνοντας Ιορδανοί. Άλλες πηγές πάντως αναφέρουν ότι δεν χρειάστηκε να κάνουν τίποτα και ότι πέταξαν ανενόχλητοι πάνω από την σαουδαραβική έρημο χωρίς να εντοπιστούν.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι τα ισραηλινά μαχητικά εντοπίστηκαν από τον Ιορδανό βασιλιά Χουσείν που βρισκόταν με το γιοτ του στην Ερυθρά θάλασσα, ο οποίος και ειδοποίησε τους Ιρακινούς, αντιλαμβανόμενος ότι στόχος ήταν ο ιρακινός αντιδραστήρας. Ωστόσο όντως το γεγονός αυτό συνέβη σίγουρα οι Ιρακινοί είτε τελικά δεν ενημερώθηκαν, είτε αγνόησαν το μήνυμα.

Βομβαρδισμός ακριβείας

Τα ισραηλινά αεροσκάφη μόλις έφτασαν σε απόσταση 20 χλμ. από τον στόχο ανέβηκαν, τα μεν F-16 στα 2.000 μ. τα δε F-15 στα 6.000 προς κάλυψη. Τα F-16 εκτέλεσαν βύθιση 35 μοιρών και πλησιάζοντας, άφησαν τις βόμβες τους, ανά ζεύγη, από ύψος περίπου 1.000 μ. Οι ιρακινή αντίδραση ήταν ασθενής τόσο λόγο του αιφνιδιασμού, όσο και λόγω του ότι οι Ιρακινοί χειριστές των αντιαεροπορικών συστημάτων είχαν κάνει διάλειμμα για φαγητό…

Όλες οι βόμβες βρήκαν τον στόχο και τον κατέστρεψαν. Η όλη επίθεση διήρκεσε μόλις 2 λεπτά. Αμέσως τα ισραηλινά μαχητικά στράφηκαν προς το Ισραήλ πετώντας και πάλι ανενόχλητοι πάνω από την Ιορδανία, προσποιούμενοι, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τους Σαουδάραβες πιλότους που αποπροσανατολίστηκαν…Ακολούθησαν διαμαρτυρίες και αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά η δουλειά για το Ισραήλ είχε γίνει και η ιρακινή πυρηνική απειλή δεν υφίστατο πλέον.