Επιχείρηση Trent … Η SAS «διδάσκει» τους τζιχαντιστές της αλ Κάιντα

Στα μέσα Οκτωβρίου 2001 η Α και η G Μοίρα του 22ου Συντάγματος της περίφημης SAS (Special Air Service), των επίλεκτων δηλαδή των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, βρέθηκαν στο Αφγανιστάν, στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο του 2001 αποφασίστηκε η εκτέλεση της Επιχείρησης Trent, της καταστροφής δηλαδή εγκατάστασης παραγωγής οπίου της αλ Κάιντα που βρισκόταν σε ένα βουνό ύψους 1.800 μ. 20 χλμ. από τα σύνορα με το Πακιστάν, στην ευρύτερη περιοχή της Κανταχάρ.

Εκεί υπήρχαν οικείες, αλλά και θέσεις μάχης που φρουρούνταν από τουλάχιστον 80-100 τζιχαντιστές. Οι πληροφορίες που οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν συγκεντρώσει ανέφεραν ότι επρόκειτο για καλά οπλισμένους και το κυριότερο φανατισμένους άνδρες. Η εγκατάσταση λειτουργούσε επίσης ως τοπικό αρχηγείο αλλά και ως σταθμός εισαγωγής όπλων από το Πακιστάν.

Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε η προσβολή της εγκατάστασης από τους άνδρες των δύο μοιρών της SAS. Η προσβολή θα γινόταν ημέρα και θα υποστηριζόταν, περιορισμένα, από αέρος. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 100-140 μέλη της SAS (οι πηγές δεν συμφωνούν μεταξύ τους).

Σαν καλοκουρδισμένη μηχανή

Η επιχείρηση άρχισε με τη ρίψη με αλεξίπτωτα μιας ομάδας 8 ανδρών της G Μοίρας από ύψος 8.500 μ. σε μια έρημη περιοχή που θα λειτουργούσε ως πρόχειρο αεροδρόμιο και βάση εκκίνησης. Οι κομάντο εντόπισαν ένα άπλωμα του εδάφους μήκους 274 μ. που θα χρησιμοποιείτο ως διάδρομος προσγείωσης για τα έξι μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που μετέφεραν τους υπόλοιπους άνδρες.

Αυτό από μόνο του ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα. Τα αεροσκάφη ένα-ένα προσγειώνονταν και οι SAS αποβιβάζονταν οι ίδιοι, τα οχήματα και το υλικό τους σε χρόνο μηδέν. Συνολικά διέθεταν 38 οχήματα Land Rover, δύο οχήματα λογιστικής υποστήριξης και 8 μοτοσυκλέτες. Σε κάθε Land Rover επέβαιναν τρεις άνδρες. Ένα όχημα υπέστη μηχανική βλάβη.

Κατόπιν οι κομάντο διάνυσαν 190 χλμ. μέχρι την περιοχή του στόχου και προσεγγίζοντας εκεί χωρίστηκαν σε δύο τμήματα, το τμήμα εφόδου και το τμήμα υποστήριξης πυρών. Το πρώτο αποτελούσαν άνδρες της Α Μοίρας και το δεύτερο άνδρες της G Μοίρας. Για την υποστήριξη πυρός διατίθονταν πολυβόλα των 7,62 χλστ. των 12,7 χλστ. (0,50in), όλμοι των 81 χλστ. και αντιαρματικοί πύραυλοι Milan, ενώ οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν εξοπλισμένοι με τα βαριά τυφέκια Barrett των 12,7 χλστ.

Φωτιά και θάνατος

Οι κομάντο αναπτύχθηκαν σε απόσταση 800 μ. από τον στόχο και περίμεναν να ξημερώσει η επόμενη ημέρα. Γύρω στις 07.00 η επιχείρηση άρχισε με βομβαρδισμό των εχθρικών θέσεων από τέσσερα αμερικανικά αεροσκάφη F/A-18. Καλυπτόμενο από τον βομβαρδισμό το τμήμα εφόδου εφόρμησε βάλλοντας, υποστηριζόμενο και από τα πυρά του τμήματος υποστήριξης. Οι άνδρες της Α Μοίρας άφησαν τα οχήματά του αρκετά μέτρα πριν την περίμετρο της εγκατάστασης καθώς το έδαφος απαγόρευε την κίνησή τους.

Οι κομάντο κατέλαβαν την πρώτη γραμμή ορυγμάτων των αντιπάλων και εφόρμησαν κατά της εγκατάστασης δεχόμενοι πυρά τυφεκίων και φορητών αντιαρματικών εκτοξευτών. Οι κομάντο αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση ενώπιον των οχυρωμένων θέσεων των εχθρών και καθηλώθηκαν. Τα αεροσκάφη προσπάθησαν να επέμβουν αλλά παραλίγο να πλήξουν τους Βρετανούς.

Ένας κομάντο τραυματίσθηκε αλλά 12 συνάδελφοί του κατάφεραν να διεισδύσουν στο αμυντικό σύστημα των αντιπάλων σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 από αυτούς. Οι φανατικοί όμως ισλαμιστές δεν έπαυσαν να μάχονται άγρια. Λόγω της εξέλιξης της μάχης μέρος του τμήματος υποστήριξης ενεπλάκη προς συνδρομή των ανδρών της Α Μοίρας. Τρεις ακόμη κομάντο τραυματίσθηκαν. Οι απώλειες θα ήταν πολύ μεγάλες αλλά αποσοβήθηκαν από τις ατομικές θωρακίσεις και τα κράνη των ανδρών.

Μετά την ενίσχυσή τους οι άνδρες της Α Μοίρας κατάφεραν να εισέλθουν στην εγκατάσταση. Οι φανατικοί αντίπαλοί τους δεν παραδίδονταν, προτιμώντας τον θάνατο. Χρειάστηκαν πάντως δύο ακόμα ώρες αγώνα εκ του συστάδην για να εκκαθαριστεί πλήρως η εγκατάσταση. Η όλη επίθεση διήρκεσε 4 ώρες και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 μελών της SAS, τον θάνατο 73 αντιπάλων και την καταστροφή της εγκατάστασης. Οι κομάντο αποσύρθηκαν χωρίς προβλήματα.