Η «Μεραρχία Φάντασμα»… 7η Πάντσερ, μάχες από τη Γαλλία ως το Κουρσκ

Η 7η Μεραρχία Πάντσερ (ΜΠα) ήταν μια από πλέον διάσημες του γερμανικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική της δράση στη Γαλλία το 1940 όταν διοικητής της ήταν ο επίσης διάσημος Έρβιν Ρόμελ. Ωστόσο η 7η ΜΠα έδρασε εξίσου εντυπωσιακά στις σκληρές μάχες του Ανατολικού Μετώπου.

Η 7η ΜΠα «γεννήθηκε» το 1938 ως 2η Ελαφρά Μεραρχία (ΕΜ). Όταν συγκροτήθηκε στη Θουριγγία διέθετε μια μόνο επιλαρχία αρμάτων (66η Επιλαρχία), το 6ο και το 7ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Ιππικού, το 7ο Σύνταγμα Αναγνώρισης, το 78ο Σύνταγμα Πυροβολικού (δύο μοίρες), το 58ο Τάγμα Μηχανικού, το 42η Αντιαρματικό Τάγμα, λόχο διαβιβάσεων και πυροβολαρχία αντιαεροπορικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 66η Επιλαρχία διέθετε μόνο ελαφρά άρματα Pz I και Pz II, οπλισμένα τα μεν πρώτα με δύο πολυβόλα, τα δε δεύτερα με ένα ελαφρύ πυροβόλο των 20mm και ένα πολυβόλο.

Με αυτή την σύνθεση η 2η ΕΜ συμμετείχε, ενταγμένη στη 10η Στρατιά, έλαβε μέρος στην επίθεση κατά της Πολωνίας. Έδρασε καλά στην επιχείρηση διάσπασης της πολωνικής άμυνας στον ποταμό Βάρτα και κατόπιν συμμετείχε στην αντιμετώπιση της πολωνικής αντεπίθεσης στον Μπζούρα και κατόπιν στη επίθεση κατά της Βαρσοβίας.

Η 2η ΕΜ παρέμεινε στη Πολωνία μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1939 οπότε και επέστρεψε στη Γερμανία όπου άρχισε η μετατροπή της σε ΜΠα. Η 7η ΜΠα όπως ονομάστηκε πλέον διέθετε το 25ο Σύνταγμα Πάντσερ με τρεις επιλαρχίες μια εκ των οποίων ήταν η παλαιά 66η.

Μετατροπή και δόξα στη Γαλλία

Το 25ο εφοδιάστηκε με 104 παρωχημένα άρματα (72 άρματα Pz II και 32 Pz I) και με τσεχοσλοβακικής σχεδίασης ελαφρά άρματα Pz 38(t) τα λεγόμενα «Praga». Τα άρματα αυτά διέθεταν πυροβόλο των 37mm και ήταν περίπου εφάμιλλα των πρώτων υποδειγμάτων του γερμανικού Pz III. Η 7η ΜΠα διέθετε μόλις 23 μέσα άρματα Pz IV.

Επίσης τα συντάγματα ιππικού μετατράπηκαν σε συντάγματα «κυνηγών» (εποχούμενο πεζικό), έκαστο με δύναμη δύο ταγμάτων. Μαζί συγκρότησαν την 7η Ταξιαρχία Πεζικού.

Το 7ο Σύνταγμα Αναγνώρισης διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε από το 7ο Τάγμα Αναγνώρισης και την 7η Επιλαρχία Αναγνώρισης. Επίσης της διατέθηκε το 83 Τάγμα Διαβιβάσεων. Με αυτή την σύνθεση έδρασε στη Γαλλία όπου της δόθηκε και το προσωνύμιο «Μεραρχία Φάντασμα». Διασπώντας το γαλλικό μέτωπο στο Ντινάν, η μεραρχία, υπό τον θυελλώδη Ρόμελ, προέλασε με τρελούς ρυθμούς σαρώνοντας κάθε γαλλική αντίσταση ενώπιόν της.

Συνέλαβε πάνω από 10.000 Γάλλους αιχμαλώτους και κατέστρεφε ή κυρίευσε πάνω από 100 γαλλικά άρματα μάχης, 30 άλλα θωρακισμένα οχήματα, 27 πεδινά πυροβόλα, στην αρχική φάση της μάχης, με κόστος 35 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Συνολικά η μεραρχία συνέλαβε 97.468 αιχμαλώτους, κατέστρεψε ή κυρίευσε στο έδαφος 67 γαλλικά αεροσκάφη, 277 πυροβόλα, 64 αντιαρματικά πυροβόλα, 458 άρματα και θωρακισμένα και τουλάχιστον 5.500 άλλα οχήματα. Η ίδια είχε 682 νεκρούς, 1.643 τραυματίες και 285 εξαφανισθέντες στη μάχη της Γαλλίας ενώ έχασε και 42 άρματα.

Σοβιετική Ένωση

Ενόψει της επίθεσης στην ΕΣΣΔ η 7η ΜΠα μεταφέρθηκε στην Αν. Πρωσία προς αναδιοργάνωση. Με την έναρξη της επίθεσης όρμησε ως βέλος μπροστά προκαλώντας τρομακτικές απώλειες στους Σοβιετικούς, παρά την υπεροχή των τελευταίων σε αρματικό δυναμικό. Μόνο το 78ο Σύνταγμα Πυροβολικού της μεραρχίας κατέστρεψε 263 σοβιετικά άρματα.

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η μεραρχία είχε χάσει μόλις 1.100 άνδρες. Ο ρωσικός χειμώνας όμως και η σοβιετική αντεπίθεση τα άλλαξαν όλα. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1942 το πεζικό της μεραρχίας είχε χάσει σχεδόν το 60% της αρχικής του δύναμης.

Και οι απώλειες σε άρματα ήταν τρομακτικές. Κάποια στιγμή η μεραρχία βρέθηκε με μόλις 5 διαθέσιμα άρματα. Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου η μεραρχία είχε χάσει 9.000 από τους αρχικά 14.400 άνδρες της!

Την άνοιξη του 1942 η μεραρχία στάλθηκε στη Γαλλία προς αναπλήρωση των απωλειών και ανασυγκρότηση. Και πάλι όμως δεν της διατέθηκε βαρύ αρματικό υλικό. Τα καλύτερα άρματα που της διατέθηκαν ήταν 35 Pz III Ausf J και 30 Pz IV Ausf G.

Την ίδια εποχή καταργήθηκε το επιτελείο της 7ης Ταξιαρχίας Πεζικού και τα δύο εποχούμενα συντάγματά της μετονομάστηκαν σε συντάγματα Γρεναδιέρων των Πάντσερ. Υπό τη νέα της σύνθεση η μεραρχία συμμετείχε στην κατάληψη της Γαλλίας του Βισύ από τους Γερμανούς και κατόπιν στάλθηκε πάλι στο Ανατολικό Μέτωπο.

Από το Κουρσκ στο Βερολίνο

Η 7η ΜΠα στάλθηκε αρχικά στο νότιο άκρο του γερμανικού μετώπου που κλονιζόταν από την καταστροφή στο Στάλινγκραντ. Η μεραρχία διέθετε μόλις 95 άρματα. Παρόλα αυτά στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου κατέστρεψε 254 σοβιετικά άρματα, 300 πυροβόλα κάθε τύπου και πάνω από 400 άλλα οχήματα, χάνοντας 12 δικά της άρματα.

Κατόπιν συμμετείχε στη γερμανική επίθεση στον θύλακα του Κουρσκ υφιστάμενη τρομακτικές απώλειες. Το αυτό συνέβη λίγο αργότερα σε Κίεβο και Ταρνοπόλ όπου και περικυκλώθηκε. Ξέφυγε του κλοιού αλλά είχε πλέον απομείνει με εννέα άρματα, εννέα πυροβόλα, 11 αντιαρματικά πυροβόλα και 1.872 άνδρες.

Παρόλα αυτά συνέχισε να μάχεται αντιμετωπίζοντας τη μεγάλη σοβιετική θερινή επίθεση το 1944. Πολέμησε κατόπιν στο Μέμελ και μετά μεταφέρθηκε με πλοία στην Αν. Πρωσία. Εκεί έχασε, μαχόμενη, όλο το υλικό της. Στοιχεία της μεταφέρθηκαν στη βόρεια Πομερανία και μετείχαν στην τελική μάχη, στο Βερολίνο.

Οι περισσότεροι άνδρες της κατάφεραν να ξεφύγουν της σοβιετικής αιχμαλωσίας. Η μεραρχία παραδόθηκε, επισήμως, στους Βρετανούς, στις 3 Μαΐου 1945 στο Σβέριν, στα σύνορα Γερμανίας – Δανίας. Πέραν του Ρόμελ διάσημοι διοικητές της υπήρξαν ο μετέπειτα τελευταίος Γερμανός στρατηγός στην Αφρική Γκέοργκ Στούμε και ο άσος των πάντσερ Χάσο φον Μαντόιφελ.

Άρματα Pz IV, Pz 38(t), Pz IΙ και διάφορα οχήματα της 7ης ΜΠα στη Γαλλία το 1940.