Η “πριμαντόνα” στρατηγός… Κοστούμια, παπούτσια, αρώματα, ουσία μηδέν

Ο Χάινριχ φον Μπριλ αποτελεί μια ξεχωριστή, σίγουρα, μορφή στην παγκόσμια πολεμική ιστορία. Δεν υπήρξε στρατιωτικός, αλλά παρόλα αυτά έφερε τον βαθμό του στρατηγού, καθώς έπεισε τον ηγεμόνα του να του τον απονείμει για να μπορεί να ελέγχει τους στρατιωτικούς. Κυβέρνησε ουσιαστικά την Σαξωνία επί 30 χρόνια, κλέβοντας το δημόσιο ταμείο και εξασθενώντας τον στρατό.

Ο φον Μπριλ δεν υπήρξε διάσημος για τις πολιτικές ή στρατιωτικές του ικανότητες. Αντίθετα έμεινε γνωστός για τα 200 ζευγάρια παπούτσια, τα 802 νυχτικά του, τα 500 κοστούμια του, τα 102 ρολόγια του, τις 843 ταμπακιέρες, τα 87 δαχτυλίδια, την συλλογή αρωμάτων, τα 1.500 περούκες, τις 29 άμαξές του και την συλλογή του από κινέζικες πορσελάνες.

Για να επιλέξει τι θα φορέσει, κάθε πρωί, μελετούσε ένα άλμπουμ που είχε φτιάξει με έγχρωμες απεικονίσεις των ενδυμάτων του ώστε να τα βλέπει και να μπορεί να αποφασίζει. Μόνο αφού αποφάσιζε τι θα φορέσει σηκωνόταν από το κρεβάτι. Κατόπιν αποφάσιζε για τα λοιπά αξεσουάρ – δαχτυλίδια, ρολόι, ταμπακιέρα, περούκα ή περουκίνι, καπέλο – που θα φορούσε την συγκεκριμένη ημέρα.

Πριν πέσει τα βράδια για ύπνο η διαδικασία επαναλαμβανόταν για την επιλογή του νυκτικού. Ο ίδιος είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του ανίκανου ηγεμόνα της Σαξωνίας Αυγούστου Γ’ και έτσι μόνος του αποφάσισε να δώσει στον εαυτό του τον απίστευτα παχυλό για την εποχή μισθό των 67.000 ταλήρων. Επίσης αφαίρεσε από το δημόσιο ταμείο πάνω από 5 εκ. τάληρα για τα προσωπικά του έξοδα.

Για το μόνο που δεν νοιάστηκε ήταν ο στρατός και η διοίκηση. Ο στρατός αφέθηκε να «σαπίσει» και η διοίκηση απλώς δεν υπήρχε. Ο Μπριλ διέπραττε το ένα σφάλμα μετά το άλλο στην εσωτερική και κυρίως στην εξωτερική πολιτική προκαλώντας, ουσιαστικά, την έκρηξη του Επταετούς Πολέμου, το 1756, και την εισβολή του πρωσικού στρατού του Μεγάλου Φρειδερίκου στην Σαξωνία.

Ο Σαξωνικός στρατός δεν είχε καμία ελπίδα απέναντι στην τελειότερη στρατιωτική μηχανή της εποχής και υποχώρησε ηττημένος στο οχυρωμένο στρατόπεδο της Πίρνα όπου και τελικά παραδόθηκε. Ο Μπριλ εγκατέλειψε την πρωτεύουσα της Σαξωνίας Δρέσδη παίρνοντας μαζί του πίνακες και πορσελάνες, αλλά όχι και τα κρατικά αρχεία που έπεσαν στα χέρια των εχθρών. Ο Μέγας Φρειδερίκος έλεγε για αυτόν: «1.500 περούκες, αλλά όχι κεφάλι». Ο Μπριλ πέθανε το 1763 έχοντας καταστρέψει εντελώς την Σαξωνία.