Η Σταυροφορία των Παιδιών… Η εξόντωση των Αμνών και των πτωχών

Το 1095 ο πάπας Ουρβανός κήρυξε την σταυροφορία για την εκδίωξη των μουσουλμάνων από τους Αγίους Τόπους. Για τα επόμενα χρόνια οι σταυροφορίες συνεχίστηκαν.

Το 1212 ένας 12χρονος, ο Στέφανος από το Cloyes-sur-le-Loir, έγινε δεκτός από τον Γάλλο βασιλιά στο Παρίσι. Τον Στέφανο ακολουθούσαν 30.000 παιδιά που ξεκίνησαν με το όραμα να καταστούν πολεμιστές της πίστης.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία ο Νικόλαος από των Κολωνία έπεισε χιλιάδες παιδιά αλλά και φτωχούς ενήλικες να τον ακολουθήσουν. Ο Νικόλας και οι ακόλουθοί του πέρασαν τις Άλπεις και έφτασαν στην Ιταλία αποδεκατισμένοι από την πείνα και τις κακουχίες.

Ο Νικόλαος, ένας βοσκός από τη Ρηνανία, είχε υποσχεθεί ότι η Μεσόγειος θα άνοιγε, όπως άνοιξε η Ερυθρά Θάλασσα για τον Μωυσή και τους Εβραίους, για να φτάσει αυτός και οι οπαδοί στους Αγίους Τόπους. Το «θαύμα» όμως δεν έγινε και τα απογοητευμένα παιδιά άρχισαν κίνησαν να επιστρέψουν στα σπίτια υφιστάμενα τις ίδιες κακουχίες και πεθαίνοντας κατά χιλιάδες.

Ελάχιστα παιδιά κατάφεραν να μεταφερθούν, με δύο πλοία, στους Αγίους Τόπους όπου σκοτώθηκαν όλα. Τελικά και ο Νικόλαος συνελήφθηκε και κρεμάστηκε από συγγενείς παιδιών που είχαν χαθεί.

Παρόμοια τύχη είχε και η προσπάθεια του Στεφάνου. Ο ίδιος και τα παιδιά που οδηγούσε έφτασαν στη Μασσαλία. Λίγα παιδιά ξεκίνησαν για τους Αγίους Τόπους με επτά πλοία. Δύο από αυτά ναυάγησαν αύτανδρα. Τα άλλα πέντε κατευθύνθηκαν στη Βόρεια Αφρική όπου οι πλοίαρχοί τους πούλησαν τα παιδιά σκλάβους στους μουσουλμάνους.

Ο Ολλανδός ιστορικός Πέτερ Ράεντς, μελετώντας τις πηγές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην σταυροφορία των παιδιών συμμετείχαν πολλοί ενήλικες από τα κατώτατα κοινωνικά στρώματα, ενώ και τα παιδιά που συμμετείχαν προέρχονταν επίσης από τα στρώματα αυτά.

Τόσο η εκκλησία, όσο και η άρχουσα τάξη δεν στήριξαν την Σταυροφορία των Παιδιών. Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση προερχόμενη από “κάτω”, που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή…Είναι απορίας άξιο πως η κίνηση αυτή επετράπη να συμβεί από τους άρχοντες.

Κατά συνέπεια ίσως η Σταυροφορία των Παιδιών ίσως θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Σταυροφορία των Πτωχών. Φημολογείται ότι ο μύθος του «μαγεμένου αυτού» που ήταν διαδεδομένος στη Γερμανία, προέρχεται από την σταυροφορία του Νικόλαου.