Η βύθιση ενός “γίγαντα”… Οι τελευταίες στιγμές του HMS “Barham” – ΒΙΝΤΕΟ

Το βρετανικό θωρηκτό HMS “Barham” ήταν ένα από τα πέντε σκάφη της κλάσης Queen Elizabeth. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1915 και έλαβε μέρος στην περιώνυμη και καταλυτικής σημασίας ναυμαχία της Γιουτλάνδης, το 1916, η οποία έκρινε τον κατά θάλασσα αγώνα στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα σκάφη της κλάσης ήταν τα ισχυρότερα του κόσμου όταν ναυπηγήθηκαν.

Το Barham έφερε 8 κύρια πυροβόλα των 15in (381χλστ), 14 δευτερεύοντα πυροβόλα των 152χλστ. και αρκετά μικρότερα. Μετά τις μετατροπές που υπέστη στην περίοδο του Μεσοπολέμου ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων και έφερε θωράκιση μέγιστου πάχους 13 in (331χλστ.) στη θωρηκτή ζώνη, στη θωρακισμένη γέφυρα και στους κύριους πύργους πυροβόλων.

Με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου το σκάφος εντάχθηκε στον Στόλο της Μεσογείου. Αργότερα εντάχθηκε στον Μητροπολιτικό Στόλο. Στις 28 Δεκεμβρίου 1939 τορπιλίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο U-30 και υπ΄στη σοβαρές ζημιές, ενώ τέσσερις άνδρες του πληρώματος σκοτώθηκαν. Οι επισκευές διήρκεσαν έως τον Απρίλιο του 1940.

Υποστήριξε την επιχείρηση των Ελεύθερων Γάλλων του Ντε Γκολ στο Ντακάρ κατά των δυνάμεων του Βισί όπου βύθισε με πυρά ένα σε ανάδυση υποβρύχιο των δυνάμεων του Βισί. Κατά την ανταλλαγή πυρών το Barham επλήγη από το γαλλικό θωρηκτό Richelieu. Το Barham επλήγη άλλες δύο φορές από τα παράκτια πυροβολεία αλλά δεν υπέστη σοβαρές ζημιές. Το βρετανικό θωρηκτό έπληξε το γαλλικό σοβαρά με τα βαριά του πυροβόλα.

Ενταγμένο και πάλι στον Στόλο της Μεσογείου το θωρηκτό έλαβε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις ενίσχυσης της Μάλτας. Έλαβε μέρος στην περίφημη ναυμαχία του Ματαπά όπου βύθισε μόνο του ένα ιταλικό αντιτορπιλικό και μαζί με τα “αδελφά” του θωρηκτά Warspite και Valiant βύθισε το ιταλικό βαρύ καταδρομικό Zara. Κατά την επιχείρηση εκκένωσης της Κρήτης το θωρηκτό επλήγη από γερμανικά αεροσκάφη αρκετά σοβαρά. Ύστερα από επισκευές επέστρεψε στη Μεσόγειο.

Το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου 1941 το θωρηκτό δέχτηκε επίθεση από το γερμανικό υποβρύχιο U-331. Αυτό εξαπέλυσε δέσμη τεσσάρων τορπιλών κατά του θωρηκτού από απόσταση μόλις 375 μ. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Βαριά πληγωμένο το Barham, έγειρε στο πλάι και άρχισε να βυθίζεται όταν το συγκλόνισε μια τρομακτική έκρηξη, καθώς ανατινάχτηκαν τα πυρομαχικά του. Ο άλλοτε περήφανος γίγαντας των θαλασσών κομματιάστηκε παίρνοντας μαζί του στον υγρό του τάφο 862 μέλη του πληρώματός του. Η τραγωδία καταγράφηκε από κάμερα του Pathé News, που επέβαινε του Valiant.