Κι όμως ο Oruc Reis ήταν μισός Έλληνας… Η άγνωστη ιστορία άνδρα και πλοίου

Οι προηγούμενες ημέρες σημαδεύτηκαν από τη «βόλτα» του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στο Αιγαίο – και ειδικότερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, όμως, είναι η ιστορία του προσώπου, το οποίο έδωσε το όνομά του στο τουρκικό σκάφος. Άλλωστε οι ελληνικές του ρίζες αποτελούν ένα από τα άγνωστα αλλά σημαντικά σημεία στην ιστορία του.

Ο Oruc Reis γεννήθηκε στη Λέσβο και ήταν αδελφός του Hizir, μετέπειτα Hayreddin Barbarossa, του γνωστού Οθωμανού πειρατή και μετέπειτα ναυάρχου του τουρκικού ναυτικού. Ο πατέρας του ήταν τουρκικής και αλβανικής καταγωγής, γεννημένος στα Γιαννιτσά, ενώ η μητέρα του ήταν Ελληνίδα. Ειδικότερα, η μητέρα του, Κατερίνα, ήταν χριστιανή ορθόδοξη και είχε καταγωγή από τη Λέσβο. Ο νεότερος αδερφός του Oruc και του Hayreddin, είχε το ελληνικό όνομα Ηλίας.

Η οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα είχε ως βάση την αγγειοπλαστική και το εμπόριο των αγγείων, με έδρα τη Λέσβο. Κάποια στιγμή, και ενώ πραγματοποιούσαν εμπόριο αγγείων και των άλλων προϊόντων στη θάλασσα – όπoυ είχαν αρχίσει να διακρίνονταν – ο Oruc και ο Ηλίας αιχμαλωτίστηκαν από τους Ιππότες της Ρόδου. Ο Ηλίας σκοτώθηκε, ενώ ο Oruc υπηρέτησε ως σκλάβος.

Μετά την αιχμαλωσία, ο Oruc σκέφτηκε έντονα να μείνει στη Λέσβο αλλά τελικά η μοίρα τα έφερε αλλιώς και συνάντησε ξανά τον δεύτερο αδερφό του, τον Hayreddin. Αμφότεροι πέρασαν στην ιστορία των πειρατών και της ανθρωπότητας ως οι περιβόητοι αδερφοί Μπαρμπαρόσα. Πραγματοποίησαν πολλές πειρατικές εκστρατείες γύρω από τη Μεσόγειο και έγιναν διάσημοι για τις διοικητικές τους ικανότητες.

Για τους Τούρκους, ο Oruc Reis παραμένει ένα από τα σύμβολα της εθνικής τους κυριαρχίας, καθότι – όπως γράφουν τουρκικά βιβλία – εγκαθίδρυσε την οθωμανική παρουσία στη βόρεια Αφρική και αντιστάθηκε στη χριστιανική εισβολή, εξασφαλίζοντας ότι το Ισλάμ θα παραμείνει στην περιοχή. Παράλληλα, έθεσε τα θεμέλια της τουρκικής κυριαρχίας στην Αλγερία, ενώ κάθε νεαρός πρέπει να γνωρίζει αυτό το επικό όνομα, το οποίο έχασε το χέρι του και έγινε μάρτυρας ενώ πολεμούσε ενάντια στους Βενετούς, στη Μεσόγειο.

«Ο Oruc Reis ήταν ένας από τους θαλάσσιους λύκους, ένα παράδειγμα θάρρους και ηρωισμού που πραγματοποίησε επιδρομές στα σύνορα, προχωρώντας σε εκφοβισμούς και δραστηριότητες κατάκτησης της θάλασσας», γράφουν τουρκικά βιβλία. Για τον λόγο αυτό οι Τούρκοι τίμησαν τον ήρωα τους, δίνοντας το όνομα του στο ερευνητικό πλοίο τους.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK