Μάχη Ντύμπολ: Η μικρή Δανία μάχεται ηρωικά τον πρωσικό οδοστρωτήρα (vid.)

Το Ντύμπολ είναι μια μικρή πόλη στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Γιουτλάνδης. Εκεί δόθηκε η μάχη που έκρινε το αποτέλεσμα του Β’ Πολέμου του Σλέσβιγκ – Χόλσταϊν. Μετά την ενσωμάτωση στο βασίλειο της Δανίας των δύο δουκάτων του Σλέσβιγκ και του Χόλσταϊν, Πρωσία και Αυστρία κήρυξαν τον πόλεμο στη Δανία και τον Ιανουαρίου του 1864 εισέβαλαν στη Γιουτλάνδη.

Η πόλη είχε καταστεί πεδίο συγκρούσεων και κατά τον Α’ Πόλεμο τoυ Σλέσβιγκ – Χόλσταϊν (1848-51). Οι Δανοί είχαν οχυρώσει την τοποθεσία αλλά οι εξελίξεις στο πυροβολικό είχαν καταστήσει τις οχυρώσεις αυτές παρωχημένες. Οι Πρώσοι έφτασαν ενώπιον των οχυρών των Δανών και άρχισαν την πολιορκία στις 7 Απριλίου 1864. Οι Πρώσοι υπερείχαν των αντιπάλων τους σε αριθμό αλλά και σε οπλισμό. Διέθεταν 126 πυροβόλα, έναντι 66 των Δανών.

Μεγάλο πλεονέκτημα έδινε στο πεζικό τους το οπισθογεμές βελωνωτό τυφέκιο Dreyse που είχε σημαντικά ανώτερο ρυθμό βολής από τα εμπροσθογεμή τυφέκια συστήματος Minie και Tapriffel που διέθεταν οι Δανοί.

Οι Δανοί, υπό τον στρατηγό Γκέοργκ Ντάνιελ Γκέρλαχ, διέθεταν συνολικά 11.000 άνδρες. Απέναντί τους ο πρίγκιπας Φρειδερίκος Κάρολος της Πρωσίας παρέτασσε 37.000.

Οι οχυρώσεις στο Ντύμπολ δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση και δεν προσέφεραν ασφάλεια απέναντι στο βαρύ πρωσικό πυροβολικό καθώς δεν υπήρχαν καν καταφύγια για τους Δανούς πυροβολητές. Έτσι οι απώλειες και η κόπωση γενικότερα των αμυνομένων ήταν μεγάλη όταν οι Πρώσοι εξαπέλυσαν την τελική τους επίθεση.

Το μόνο πλεονέκτημα που είχαν οι Δανοί ήταν η παρουσία του θωρακισμένου πλοίου τους «Rolf Krake» το οποίο κάλυπτε από τη θάλασσα τις οχυρώσεις και βομβάρδιζε τους Πρώσους με τα πυροβόλα του των 68 pdr.

Έφοδος

Τα ξημερώματα της 18ης Απριλίου 1864 οι Πρώσοι ετοιμάστηκαν για την έφοδο. Ο πρίγκιπας Φρειδερίκος Κάρολος θα εξορμούσε με δύο επιθετικά κύματα. Το πρώτο, αποτελείτο από 12.000 άνδρες και το δεύτερο από το υπόλοιπο της δύναμής του. Το πρωσικό πυροβολικό άνοιξε σφοδρό πυρ κατά των Δανών που συνεχίστηκε μέχρι τις 10.00, έχοντας εξαπολύσει 8.000 βλήματα σε διάστημα 6 ωρών.

Ο πρωσικός βομβαρδισμός είχε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα οχυρώματα αλλά και απώλειες. Τα περισσότερα πυροβόλα των Δανών σίγησαν. Οι Δανοί είχαν τάξει περί τους 5.000 άνδρες τους στα οχυρώματα τηρώντας τους υπόλοιπους σε εφεδρεία.

Μόλις έπαυσε ο βομβαρδισμός του πυροβολικού τους οι Πρώσοι εξόρμησαν. Έξι φάλαγγες, με 2.000 άνδρες η κάθε μια, επιτέθηκαν με ιαχές υπό την συνοδεία στρατιωτικής μουσικής που παιάνιζε εμβατήρια. Οι Δανοί αμύνθηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν. Τα εμπροσθογεμή τυφέκιά τους όμως δεν τους επέτρεπαν να βάλλουν αρκετά γρήγορα ώστε να σταματήσουν την αντίπαλη μάζα.

Μάχη στα οχυρώματα

Ήταν, αντίθετα, τα πρωσικά οπισθογεμή τυφέκια ήταν που θέριζαν. Τα οχυρώματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ τα υπεράσπιζαν άνδρες του 22ο Συντάγματος Πεζικού (ΣΠ), που είχε καταπονηθεί ιδιαίτερα. Το οχύρωμα Ι δεν πρόβαλε σοβαρή αντίσταση και έπεσε σε έξι λεπτά.

Το οχύρωμα ΙΙ αντιστάθηκε αποτελεσματικά μαχόμενο κατά της δεύτερης πρωσικής φάλαγγας υποχρεώνοντας τους αντιπάλους σε υποχώρηση. Σύντομα όμως άλλη μια πρωσική φάλαγγα επιτέθηκε εναντίον του υποστηριζόμενη από το πυροβολικό.

Οι Δανοί υπό τον υπολοχαγό Άνκερ πολέμησαν τόσο γενναία που μετά τη μάχη οι Πρώσοι ανήγειραν στο σημείο μνημείο αφιερωμένο σε αυτόν! Παρά τον ηρωισμό τους οι λιγοστοί Δανοί έπεσαν μαχόμενοι και το οχύρωμα κυριεύτηκε

Το οχύρωμα ΙΙΙ το υπεράσπιζαν μόλις 19 Δανοί που βρέθηκαν να μάχονται με περίπου 1.000 Πρώσους. Παρόλα αυτά αναχαίτισαν τρεις εχθρικές εφόδους πριν, οι επιζώντες, υποχρεωθούν να καταθέσουν τα όπλα. Οι Δανοί είχαν 10 νεκρούς και τραυματίες έναντι 123 πρωσικών απωλειών.

Στα οχυρώματα IV, V και VI αμύνονταν άνδρες του 2ου ΣΠ. Η πρωσική φάλαγγα που εξόρμησε κατά του οχυρώματος IV δέχτηκε τόσο σφοδρά πυρά που ακινητοποιήθηκε. Τελικά και εδώ η αριθμητική υπεροχή των Πρώσων έκρινε τον αγώνα. Το οχύρωμα περικυκλώθηκε. Οι Δανοί πολέμησαν με τις ξιφολόγχες, αλλά τελικά στις 10.13 το οχύρωμα ήταν σε πρωσικά χέρια.

Στο οχύρωμα V οι Δανοί επίσης πολέμησαν άγρια προξενώντας σοβαρές απώλειες στους επιτιθέμενους. Όταν οι πρωσικές μάζες πλησίασαν τρεις διμοιρίες Δανών εκτέλεσαν αντεπίθεση με την ξιφολόγχη και απώθησαν, για λίγο, τους πολυάριθμους εχθρούς. Και εδώ όμως το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο και το οχύρωμα έπεσε. Το οχύρωμα VI έπεσε πιο εύκολα από όλα καθώς οι αμυνόμενοι, κυριολεκτικά, «πνίγηκαν» μέσα στην πρωσική θάλασσα.

Στο οχύρωμα VII αμύνονταν άνδρες του 17ου ΣΠ που αμύνθηκαν επίσης άγρια εκτελώντας φανατικές επιθέσεις με την ξιφολόγχη που δεν μπορούσαν όμως να αλλάξουν το αποτέλεσμα. Ο στρατηγός Γκέρλαχ στο μεταξύ είχε κινητοποιήσει την 8η Ταξιαρχία του για τη εκτέλεση αντεπίθεσης. Μια ταξιαρχία κατά μιας στρατιάς… 3.000 άνδρες εναντίον 37.000.

Πάντως η μάχη στα οχυρώματα συνεχιζόταν. Στα οχυρώματα VIII, IX και Χ αμύνονταν άνδρες του 17ου ΣΠ. Την ώρα που η 8η Ταξιαρχία εκτελούσε την απελπισμένη της αντεπίθεση στο οχύρωμα VIII ο 5ος Λόχος του 17ου ΣΠ έγραφε τη δική του εποποιία.

Παρά την υποστήριξη 28 πυροβόλων, το πρωσικό πεζικό απέτυχε δύο φορές να καταβάλει τους ηρωικούς υπερασπιστές του οχυρώματος. Το πέτυχε με την τρίτη επίθεση όταν η πλειοψηφία των υπερασπιστών του ήταν νεκροί ή τραυματίες.

Στο οχύρωμα ΙΧ αμύνονταν ο 6ος Λόχος του 17ου ΣΠ. Οι Πρώσοι είχαν υπεροχή 9:1 στο σημείο. Παρόλα αυτά οι Δανοί αγωνίστηκαν υπέροχα και το οχύρωμα καταλήφθηκε μόνο όταν οι περισσότεροι των υπερασπιστών του είχαν πέσει μαχόμενοι ηρωικά. Το οχύρωμα Χ εγκαταλείφθηκε κατόπιν διαταγής.

Η 8η Ταξιαρχία

Η αντεπίθεση της 8ης Ταξιαρχίας ήταν εξ’ αρχής καταδικασμένη. Η ταξιαρχία διέθετε τέσσερα τάγματα, δύο του 9ου και δύο του 20ου ΣΠ. Επικεφαλής της ήταν ο Σάρφενμπεργκ. Οι περίπου 3.000 άνδρες της διατάχθηκαν να αντεπιτεθούν γύρω στις 10.30. Η επίθεση αιφνιδίασε για λίγο τους Πρώσους. Η υπεροχή τους όμως ήταν τόσο μεγάλη που η 8η Ταξιαρχία δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Ύστερα από λίγο η ταξιαρχία υπέστη τρομακτικές απώλειες από πρωσικά οπισθογεμή τυφέκια χάνοντας το 45% της δύναμής της (1.400 άνδρες). Παρόλα αυτά υποχώρησε με τάξη όπως και η υπόλοιπη δύναμη των Δανών. Οι πρώσοι δεν τους καταδίωξαν.

Η μάχη είχε λήξει. Οι Δανοί είχαν συνολικά περί τους 700 νεκρούς, 554 τραυματίες και 3.534 αιχμαλώτους, συνολικά 4.834 άνδρες. Οι Πρώσοι είχαν 1.200 νεκρούς και τραυματίες.

Μετά τη μάχη και μερικέ ακόμα συγκρούσεις που ακολούθησαν ο πόλεμος τερματίστηκε με την παράδοση του Σλέσβιγκ και του Χόλσταϊν σε Πρώσους και Αυστριακούς. Το Βόρειο Χόλσταϊν επανενώθηκε με τη Δανία το 1920.