Μάχη Τζενίν 1982: Aρματιστές πεζομαχούν και νικούν Σύρους κομάντο

Ο Πρώτος Πόλεμος του Λιβάνου ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου 1982 όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην χώρα αυτή κατόπιν επανειλημμένων επιθέσεων των εκεί εγκατεστημένων Παλαιστινίων κατά στρατιωτικών στόχων αλλά και αμάχων εντός του Ισραήλ. Αφορμή στάθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού πρέσβη στη Βρετανία από Παλαιστίνιο τρομοκράτη. Στον πόλεμο αναμετρήθηκαν από τη μια το Ισραήλ έχοντας ως συμμάχους τους χριστιανούς του Λιβάνου και από την άλλη η Συρία, οι Παλαιστίνιοι, οι μουσουλμάνοι του Λιβάνου και διάφορες αριστερές οργανώσεις της χώρας.

Η μάχη της Τζενίν ήταν η πρώτη τακτική σύγκρουση του εν λόγω πολέμου και έλαβε χώρα στην ομώνυμη πόλη του Λιβάνου. Η Τζενίν ήταν από την αρχαιότητα στρατηγικό σημείο της περιοχής καθώς από αυτήν περνούσαν και περνούν οι οδεύσεις προς την κοιλάδα Μπεκάα. Για τον λόγο αυτό στην πόλη στάθμευε ένα συριακό τάγμα πεζικού, το 424ο. Στις 7 Ιουνίου οι Σύροι εντόπισαν ισραηλινές δυνάμεις να κινούνται στην περιοχή και ενίσχυσαν το 424ο με λόχους κομάντο και μια επιλαρχία αρμάτων.

Οι δυνάμεις αυτές αναπτύχθηκαν σε ενέδρα κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε στην Τζανίν. Το βράδυ της 8ης Ιουνίου ο Ισραηλινός τότε υπουργός Άμυνας Αριέλ Σαρόν ενημέρωσε τη Βόρεια Διοίκηση ότι συριακές δυνάμεις είχαν πάρει θέσεις στον Λίβανο. Παρόλα αυτά οι Ισραηλινοί δεν γνώριζαν ότι οι συριακές δυνάμεις στην Τζενίν είχαν ενισχυθεί και φυσικά δεν είχαν ιδέα για την ενέδρα.

Άρματα σε πόλη

Η ισραηλινή μεραρχία που είχε προωθηθεί στην περιοχή διατάχθηκε πάντως να κινηθεί το ταχύτερο δυνατό προς κατάληψη των οδεύσεων προς την πόλη. Οι Ισραηλινοί κινήθηκαν ελισσόμενοι, αποφεύγοντας διασταυρώσεις και τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Ιουνίου πλησίασαν στην πόλη. Ο Ισραηλινός μέραρχος άφησε μια καλυπτική δύναμη πίσω και κινήθηκε με τις υπόλοιπες δυνάμεις του κατευθείαν προς Βορρά.

Η καλυπτική δύναμη εντόπισε τους Σύρους και άνοιξε πυρ εναντίον τους αλλά χωρίς να τους επιτεθεί. Οι Σύροι κατάστρεψαν δύο ισραηλινά άρματα μάχης. Στο μεταξύ ισραηλινό drone εντόπισε μια συριακή δύναμη που κινείτο μέσω των Ορέων Σουφ προς την Τζενίν η οποία επλήγη με ακρίβεια από την ισραηλινή αεροπορία. Έτσι οι συριακές δυνάμεις στην Τζενίν δεν μπόρεσαν να ενισχυθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συριακές συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων δεν ενεργοποιήθηκαν προφανώς φοβούμενες τον εντοπισμό τους.

Το πρωί η ισραηλινή 460η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία υπό τον συνταγματάρχη Κοέν πέρασε τον ποταμό Λιτάνι. Η 460η ΤΘΤ είχε αρχικά διαταχθεί να κινηθεί επί της οδού Βυρηττός – Δαμασκός. Καθώς όμως η σύγκρουση στην Τζενίν εξελισσόταν η ταξιαρχία διατάχθηκε να στραφεί προς τα εκεί και να επιτεθεί στις συριακές δυνάμεις που κρατούσαν την πόλη. Ωστόσο ο Κοέν δεν διέθετε ούτε τμήμα πεζικού, ούτε πυροβολικό, παρά μόνο άρματα. Ο ίδιος ζήτησε να ενισχυθεί, αλλά διατάχθηκε να επιτεθεί αμέσως.

Έτσι και έκανε ρίχνοντας στη μάχη μια ίλη της 198ης Επιλαρχίας του. Καθώς τα ισραηλινά άρματα εισήλθαν στο κέντρο της πόλης δέχτηκαν πυρά από φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές, αλλά δεν υπέστη σημαντικές απώλειες. Τρία συριακά άρματα Τ-62 που επιχείρησαν να επέμβουν καταστράφηκαν αμέσως. Τα ισραηλινά άρματα όμως δέχτηκαν πυρά από Σύρους κομάντο εξοπλισμένους με αντιαρματικούς πυραύλους Sagger. Οι πύραυλοι έθεσαν εκτός μάχης τρία ισραηλινά άρματα.

Νέα επίθεση

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή η ισραηλινή επιλαρχία υποχώρησε και έλαβε θέσεις στα δύο άκρα της πόλης με τους Σύρους εντός της. Ο Κοέν έριξε στη μάχη και τη δεύτερη επιλαρχία του, την 196η, η οποία εξόρμησε κατά μέτωπο. Όμως από κακή εκτίμηση μια ίλη της οδηγήθηκε σε λάθος σημείο όπου ήταν εκτεθειμένη στα πυρά των συριακών αρμάτων. Δύο ισραηλινά άρματα καταστράφηκαν. Τα υπόλοιπα παρέμειναν εκεί παρέχοντας κάλυψη πυρών στις λοιπές ισραηλινές δυνάμεις που διατάχθηκαν τώρα να επιτεθούν στην πόλη.

Οι λοιπές ισραηλινές ίλες εξόρμησαν και πάλι. Η ίλη του λοχαγού Μάορ κατέλαβε το χωριό Χούνα, κοντά στην πόλη, και ο ίδιος με το άρμα του κατέστρεψαν έξι συριακά Τ-62 που ενέδρευαν εκεί σε άριστα προπαρασκευασμένες θέσεις. Τότε όμως το άρμα του Μάορ επλήγη θανάσιμα από συριακό άρμα. Όλοι εντός ισραηλινού άρματος σκοτώθηκαν. Το συριακό άρμα καταστράφηκε επίσης, λίγο αργότερα.

Το βράδυ η μάχη συνεχιζόταν. Οι Ισραηλινοί αρματιστές όμως κατέβηκαν από τα άρματά τους και πολέμησαν ως πεζικό νικώντας τους Σύρους κομάντο και καταλαμβάνοντας την πόλη! Η κατάληψη της πόλης έπεισε τον Σύρο ηγέτη Χαφέζ αλ Άσαντ να στείλει στην περιοχή την 3η Τεθωρακισμένη Μεραρχία και τάγματα κομάντο. Παράλληλα ανέπτυξε πέντε επιπλέον συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων στον Λίβανο – συνολικά αναπτύχθηκαν 19 συστοιχίες.

Στις 9 Ιουνίου οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν την Επιχείρηση «Mole Cricket 19», καταρρίπτοντας τουλάχιστον 82 συριακά αεροσκάφη και καταστρέφοντας 29 συστοιχίες πυραύλων, έναντι μηδενικών ισραηλινών απωλειών. Στη μάχη της Τζενίν οι Ισραηλινοί είχαν έξι νεκρούς. Τέσσερα άρματα τους καταστράφηκαν και άλλα πέντε επλήγησαν. Οι Σύροι υποστήριξαν την καταστροφή 10 ισραηλινών αρμάτων. Από την άλλη οι Σύροι έχασαν 20 άρματα μάχης, ενώ άλλα τέσσερα επλήγησαν. Επίσης καταστράφηκαν τρία τεθωρακισμένα οχήματα. Ένα, δε, συριακό τμήμα κομάντο καταστράφηκε εξ’ ολοκλήρου.

Mole Cricket 19: Οι Ισραηλινοί διαλύουν αεράμυνα και αεροπορία της Συρίας