Μεραρχία Γρεναδιέρων “Scharnhorst” 1945: Οι επίλεκτοι των εσχάτων 30 ημερών

Η Μεραρχία Γρεναδιέρων (ΜΓρ) «Scharnhorst» άρχισε να συγκροτείται στις 30 Μαρτίου 1945, ελάχιστες δηλαδή ημέρες πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά αποδείχθηκε μια από τις επίλεκτες μεγάλες μονάδες του γερμανικού στρατού σε αυτή την τελική φάση του πολέμου μαχόμενη με ηρωισμό, ωσάν η Γερμανία να μην έχανε τον πόλεμο, για να διασώσει στρατιώτες και πολίτες από τους Σοβιετικούς.

Η μεραρχία συγκροτήθηκε από υπολείμματα της 167ης και 340ης Μεραρχίας Λαϊκών Γρεναδιέρων, μαθητές της Σχολής Μηχανικού του Ντασάου, άνδρες τους 412ου Σώματος Λαϊκών Πυροβολητών, άνδρες της Luftwaffe και μαθητών σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών του 11ου Στρατιωτικού Τομέα. Το τάγμα φουζιλιέρων της μεραρχίας αποσπάστηκε από την ΜΠ «Πότσνταμ».

Η μεραρχία, χαρακτηριζόμενη ως «μεραρχία γρεναδιέρων» διέθετε τρία συντάγματα γρεναδιέρων, έκαστο των δύο ταγμάτων, το προσωπικό των οποίων, σε ποσοστό 80% ήταν υποψήφιοι έφεδροι αξιωματικοί και υποψήφιοι έφεδροι βαθμοφόροι. Οι άνδρες έφεραν από επαναληπτικά τυφέκια Κ98 μέχρι τυφέκια εφόδου Sturmgewehr 44, πολυβόλα MG34 και MG42, αντιαρματικούς εκτοξευτές Panzerfaust και Panzerschreck (το γερμανικό Bazooka), όλμους, αντιαρματικά, (λίγα) αντιαεροπορικά και πεδινά πυροβόλα στο σύνταγμα πυροβολικού της. Το αντιαρματικό τάγμα της μεραρχίας διέθετε επτά κυνηγούς αρμάτων Jagdpanzer 38(t) Hetzer.

Η μεραρχία άρχισε να συγκεντρώνεται μεταξύ 4ης και 7ης Απριλίου νοτιοανατολικά του Μαγδεμβούργου και εντάχθηκε στο ΧΧ Σώμα Στρατού (ΣΣ) της νεοσυγκροτημένης 12ης Στρατιάς που είχε ως αποστολή να συγκρατήσει τους Αμερικανούς στον ποταμό Έλβα. Στις 11 Απριλίου η μεραρχία ενισχύθηκε με την 1170 Μοίρα Πυροβόλων Εφόδου με 19 StuG και 12 StuH.

Η εν λόγω μοίρα μαζί με το 1ο Σύνταγμα Γρεναδιέρων Scharnhorst αντιμετώπισε με επιτυχία τις προσπάθειες των Αμερικανών να επεκτείνουν το προγεφύρωμά τους στον Έλβα, αποκρούοντάς τους επί τέσσερις συνεχείς ημέρες. Κατόπιν αυτού οι Αμερικανοί δεν επιχείρησαν ξανά καθώς είχαν διαταχθεί να αφήσουν το Βερολίνο στους Σοβιετικούς. Στο μεταξύ η σοβιετική επίθεση κατά της γερμανικής 9ης Στρατιάς είχε καταφέρει να διασπάσει τις γερμανικές θέσεις. Οι Σοβιετικοί διέσπασαν και τις γερμανικές θέσεις νότια της 9ης Στρατιάς απειλώντας την στρατιά και το Βερολίνο με περικύκλωση.

Στις 22 Απριλίου καθώς η 9η Στρατιά είχε τριχοτομηθεί και περικυκλωθεί, ο πιστός στον Χίτλερ στρατάρχης Κάιτελ έριξε την ιδέα μεταφοράς της 12ης Στρατιάς από τον Έλβα στο Βερολίνο. Ο Κάιτελ δήλωσε πως θα έφευγε άμεσα για το στρατηγείο της 12ης Στρατιάς για να μεταφέρει και προσωπικά τις διαταγές του Χίτλερ στον διοικητή της στρατηγό Βενκ. Η 12η Στρατιά θα έπρεπε να στρέψει τα νώτα της στους Αμερικανούς και κινούμενη ανατολικά, να ενωθεί με την κυκλωμένη 9η Στρατιά του στρατηγού Μπούσε. Κατόπιν και οι δύο στρατιές θα επιχειρούσαν να διασπάσουν το ρωσικό μέτωπο και να επιτύχουν σύνδεσμο με τους πολιορκημένους του Βερολίνου.

Όταν δέχτηκε την επίσκεψη του Κάιτελ ο Βενκ υποσχέθηκε να κινηθεί προς διάσωση του «Φύρερ». Όμως ο Βενκ δεν έτρεφε αυταπάτες. Γνωρίζοντας τις μικρές δυνατότητες των δυνάμεών του έναντι του σοβιετικού οδοστρωτήρα αποφάσισε να κινήσει το ΧΧ ΣΣ του προς το Βερολίνο με σκοπό όμως να ανοίξει την οδό διαφυγής της περικυκλωμένης 9ης Στρατιάς και χιλιάδων πολιτών. Αιχμή του δόρατος του XX ΣΣ ήταν η ΜΓρ «Scharnhorst» που τόσο καλά είχε πολεμήσει κατά των Αμερικανών.

Πραγματικά η μεραρχία πολέμησε και πάλι ηρωικά και κατορθώθηκε η διάσωση τμήματος της 9ης Στρατιάς και χιλιάδων πολιτών, καλύπτοντας μέχρι το τέλος το γερμανικό προγεφύρωμα στην ανατολική όχθη του Έλβα μέχρι να περάσουν όσοι μπορούσαν. Οι άνδρες της πέρασαν από τους τελευταίους το ποτάμι. Η μεραρχία παραδόθηκε, στις 2 Μαΐου, στους Αμερικανούς.

Η μεραρχία είχε λάβει το όνομά της από τον εξαίρετο, ομώνυμό της  Αννοβεριανό στρατηγό των Ναπολεόντειων Πολέμων που δοξάστηκε στην υπηρεσία της Πρωσίας. Διοικητής της μεραρχίας ήταν ο αντιστράτηγος Χάινριζ Γκετς. Η μεραρχία διέθετε το 1ο, 2ο και 3ο Σύνταγμα Γρεναδιέρων Scharnhorst, το Σύνταγμα Πυροβολικού Scharnhorst, το αντιαρματικό τάγμα Scharnhorst , το τάγμα αναγνώρισης (φουζιλιέροι) Scharnhorst , το τάγμα Μηχανικού Scharnhorst , τμήμα διαβιβάσεων και υπηρεσίες.