Μια αερομαχία στα ΦΩΚΛΑΝΤ -1982: Sea Harrier “καθαρίζουν” Dagger (vid.)

Ο πόλεμος των Φώκλαντ ξεκίνησε μετά την αιφνιδιαστική κατάληψη του νησιωτικού συμπλέγματος – βρετανικού εδάφους – από την Αργεντινή την οποία τότε κυβερνούσε η χούντα του στρατηγού Γκαλτιέρι. Αντίθετα με τις προβλέψεις των Αργεντινών, οι Βρετανοί αντέδρασαν και έστειλαν δυνάμεις για να ανακαταλάβουν τα νησιά.

Στον εναέριο χώρο πάνω και γύρω από τα νησιά διεξήχθησαν σκληρές αερομαχίες. Μια από αυτές σημειώθηκε στις 21 Μαΐου 1982. Νωρίς το απόγευμα της ημέρας εκείνης τρία Dagger της 6ης Μοίρας Δίωξης της αεροπορίας της Αργεντινής απογειώθηκαν με σκοπό να πλήξουν τα βρετανικά πολεμικά πλοία στον κόλπο του Σαν Κάρλο στο Ανατολικό Φώκλαντ. Τα αεροσκάφη ήταν ισραηλινά αντίγραφα των γαλλικών Mirage 5.

Τα μαχητικά πετούσαν οι σμηναγός Γκιγέρμο Ντοναντίλε, Κάρλο Γιούστο Πιούμα και υποσμηναγός Χόρχε Σεν. Μια ώρα περίπου μετά την απογείωσή τους τα Dagger έφτασαν στην περιοχή του στόχου. Είχαν προηγηθεί και άλλες επιτυχημένες επιδρομές κατά των βρετανικών πλοίων.

Έτσι αυτή τη φορά όμως οι Βρετανοί ήταν έτοιμοι και περίμεναν. «Όταν απείχαμε περίπου ένα λεπτό από τον στόχο ειδοποίησα τους άλλους για ένα αεροσκάφος που πετούσε στα δεξιά μας», ανέφερε ο Ντοναντίλε, ο οποίος πίστεψε πως επρόκειτο για φίλιο Α-4 Skyhawk. Όταν όμως το αεροσκάφος ετοιμάστηκε να επιτεθεί το μαχητικό του Σεν, όλοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για βρετανικό Sea Harrier.

«Είπα σε όλους να ρίξουν τις βόμβες και τις δεξαμενές καυσίμων που μεταφέραμε διότι με όλο αυτό το φορτίο δεν μπορούσαμε να ελιχθούμε αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση των ευέλικτων βρετανικών μαχητικών», ανέφερε ο σμηναγός.

Τα αργεντίνικα Dagger όταν εκτελούσαν αποστολές βομβαρδισμού δεν έφεραν πυραύλους αέρος-αέρος για λόγους βάρους και οικονομίας καυσίμου. Έτσι μπορούσαν να βασίζονται μόνο στα πυροβόλα τους των 30mm. Ο Σεν στράφηκε πρώτος κατά του βρετανικού αεροσκάφους τη ώρα που ένα ακόμα Sea Harrier έκανε την εμφάνισή του.

«Αν και το Harrier ήταν εκτός βεληνεκούς των πυροβόλων μου των 30mm, του μόνου όπλου που διέθετα άνοιξα πυρ αποσπώντας την προσοχή του Βρετανού πιλότου, ο οποίος εγκατέλειψε την επίθεση κατά του Σεν», είπε ο Ντοναντίλε.

«Ο Βρετανός άλλαξε πορεία και έριξε ύψος. Έστρεψα το αεροσκάφος μου προς τα εκεί που πίστευα πως θα εμφανιζόταν. Πετούσα μόλις 100μ. πάνω από το έδαφος… Άνοιξα και πάλι πυρ εκεί που υπέθετα πως θα εμφανιζόταν, χωρίς να έχω οπτική επαφή. Και ξαφνικά πέρασε μπροστά μου. Σχεδόν ακούμπησα το έδαφος για να τον ακολουθήσω αλλά το Harrier πέρασε μέσα από τα πυρά μου. Πετούσαμε τόσο χαμηλά που για μια στιγμή νόμιζα ότι το αεροσκάφος του συνετρίβη στο έδαφος…

«Κατάφερα να κερδίσω ύψος και παραλίγο να συγκρουστώ με το αεροσκάφος του Σεν. Ξαφνικά ένας πύραυλος έπληξε το αεροσκάφος μου και το εγκατέλειψα με το εκτινασσόμενο κάθισμα», περιγράφει ο Ντοναντίλε.
Λίγες στιγμές αργότερα και τα άλλα δύο Dagger έπεφταν φλεγόμενα. Οι πιλότοι τους όμως πρόλαβαν να τα εγκαταλείψουν. Και οι τρεις πιλότοι διασώθηκαν από φίλια στρατεύματα.

Τα τρία μαχητικά της αεροπορίας της Αργεντινής είχαν καταρριφθεί από δύο βρετανικά Sea Harrier της 801ης Μοίρας της βρετανικής Ναυτικής Αεροπορίας με πιλότους τον υποπλοίαρχο Νάιτζελ Ουάρντ και τον υποπλοίαρχο Στιβ Τόμας. Ο Τόμας κατέρριψε τους Ντοναντίλε και Πιούμα και ο Ουάρντ τον Σεν. Όλες οι καταρρίψεις επετεύχθησαν με πυραύλους ΑΙΜ-9L Sidewinder.

“Πέταξα πίσω τους. «Κλείδωσα» ένα πύραυλο στο πιο κοντινό μου αεροσκάφος και τον πυροδότησα. Ο πύραυλος το έπληξε, αλλά δεν το είδα να πέφτει. Ήμουν απασχολημένος καταδιώκοντας το άλλο. Επιχείρησε απότομη άνοδο για να ξεφύγει. «Κλείδωσα» τον Sidewinder και τον πυροδότησα. Ο πύραυλος ακολούθησε το εχθρικό αεροσκάφος και το έπληξε στην πτέρυγα”, ανέφερε ο Τόμας.

O Ουάρντ ήταν ο πιλότος που δέχτηκε τα πυρά του Ντοναντίλε. Άλλες πηγές – εξ Αργεντινής –  αναφέρουν και την παρουσία ενός τρίτου Sea Harrier το οποίο ήταν αυτό που επλήγη από τον Ντοναντίλο και κατέπεσε λίγο αργότερα. Τα παραπάνω πάντως δεν επιβεβαιώνονται από τους Βρετανούς.