Μια καταπληκτική νίκη… Ένα μικρό σύνταγμα εξουδετερώνει χιλιάδες

Η μάχη στο Έμσντορφ της Έσσης θα παρέμενε μια άγνωστη, μικρής κλίμακας σύγκρουση χαμένη στα βάθη της Ιστορίας εάν δεν συνέβαινε κατά τη διάρκεια της κάτι το μοναδικό. Στη μάχη συγκρούστηκαν δύο ισοδύναμες δυνάμεις περίπου 3.000 ανδρών ανά πλευρά.

Το 1760 ο Επταετής Πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Στη δυτική Γερμανία βρετανικές δυνάμεις και δυνάμεις των μικρότερων συμμαχικών τους κρατών μάχονταν κυρίως κατά των Γάλλων. Έτσι και στο Έμσντορφ μια μικρή δύναμη έξι βρετανικών, ανοβεριανών και εκ της Έσσης ταγμάτων πεζικού, μικρού αριθμού ελαφρών πεζών, λίγων ουσάρων και του βρετανικού 15ου Συντάγματος Ελαφρών Δραγώνων, υπό τον πρίγκιπα της Έσσης Κάσελ Φρίντριχ βρέθηκε απέναντι σε μια δύναμη πέντε γαλλικών ταγμάτων, ουσάρων και ελαφρών πεζών υπό τον Γερμανό στρατηγό φον Γκλάουμπιτς.

Στόχος της συμμαχικής δύναμης ήταν η διατάραξη των γραμμών συγκοινωνιών του γαλλικού στρατού. Η συμμαχική δύναμη κινήθηκε προσεκτικά και στις 16 Ιουλίου κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Γερανούς μισθοφόρους που αποτελούσαν τη γαλλική δύναμη την ώρα που οι άνδρες γευμάτιζαν. Οι Γάλλοι ουσάροι τράπηκαν αμέσως σε φυγή χωρίς να πολεμήσουν.

Ωστόσο δύο από τα γαλλικά τάγματα πεζικού κατάφεραν να σχηματίσουν γραμμή μάχης, δεχόμενα όμως το συγκεντρωτικό πυρ των έξι αντιπάλων ταγμάτων. Ο φον Γκλάουμπιτς προσπάθησε να υποχωρήσει αλλά οι ουσάροι και το ελαφρύ πεζικό των συμμάχων τους είχε αποκόψει την οδό υποχώρησης. Την ίδια ώρα το 15ο Σύνταγμα Ελαφρών Δραγώνων υπό τον συνταγματάρχη Τζορτζ Έλιοτ επιτέθηκε με ορμή κατά των γαλλικών δυνάμεων.

Οι ακαταπόνητοι Βρετανοί ιππείς κατάφεραν, με συνεχείς επελέσεις, να διαλύσουν και τα πέντε εχθρικά τάγματα, αν και υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Παρόλα αυτά η γαλλική δύναμη εξοντώθηκε χάνοντας 2.800 από τους 3.000 άνδρες της. Από αυτούς 1.650 αιχμαλώτισαν οι άνδρες του 15ου Συντάγματος Ελαφρών Δραγώνων, μεταξύ αυτών και τον φον Γκλάουμπιτς. Οι σύμμαχοι έχασαν 186 άνδρες εκ των οποίων οι 125 ανήκαν στο 15ο Σύνταγμα Ελαφρών Δραγώνων. Το σύνταγμα κυρίευσε 16 εχθρικές σημαίες. Ήταν μια από τις καταπληκτικότερες επελάσεις ιππικού στην στρατιωτική ιστορία.

Ο στρατάρχης που διοικούσε με την σημαία στο χέρι στην πρώτη γραμμή

Σύνταγμα Άνω Σαξωνικού Κύκλου: Οι άγνωστοι μαχητές του 7ετούς Πολέμου

Το απόγειο του ελιγμού επί εσωτερικών γραμμών… Όταν δεν μετρούν οι αριθμοί