Νεολιθική πόλη 9.000 ετών ανακαλύφθηκε κοντά στην Ιερουσαλήμ

Πόλη της νεολιθικής περιόδου ανακαλύφθηκε κοντά στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για κανονική πόλη με δρόμους, οικίες, νεκροταφείο, εργαστήρια. Η πόλη ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έργων οδοποιίας.

Πρόκειται για μια από τους μεγαλύτερους οικισμούς της εποχής που έχουν ανακαλυφθεί. «Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη τέτοιου μεγέθους ανακαλύπτεται στο Ισραήλ. Χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή, 9.000 χρόνια πριν», ανέφεραν αρχαιολόγοι, προσθέτοντας πως η πόλη πρέπει να είχε 2-3.000 κατοίκους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι οικίες είχαν κεραμικά πατώματα. Βρέθηκαν επίσης αντικείμενα από οψιανό λίθο από την Ανατολία και όστρακα από την Ερυθρά Θάλασσα που σημαίνει πως οι κάτοικοι είχαν εμπορικές επαφές με τις λόγω περιοχές.

Επίσης βρέθηκαν αιχμές βελών, πελέκια και μαχαίρια καθώς και βραχιόλια από μαργαριτάρια, αλλά και μεγάλες ποσότητες φακής η οποία διατηρήθηκε μάλιστα σε καλή κατάσταση! Βρέθηκαν επίσης τάφοι γεμάτοι ευρήματα, αλλά και οστά ζώων και

Η πόλη ανακαλύφθηκε σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από την Ιερουσαλήμ. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν πως η περιοχή της Ιουδαίας δεν ήταν ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη εκείνη την περίοδο.