Ο Αμερικανός κατάσκοπος δίπλα στον Φιντέλ Κάστρο & οι πύραυλοι της ΕΣΣΔ

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA ρίχνουν φως στην ιστορία του 20ού αιώνα, αλλά και στην πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, αλλά και την προσέγγιση των Φιντέλ Κάστρο και Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Σύμφωνα με την «USA Today», ο κατάσκοπος Ρος Λέστερ Κρόζιερ ο οποίος απεβίωσε το 2000, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη ιστορικών γεγονότων στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ειδικότερα, στα έγγραφα της CIA αναφέρεται ότι ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ συνομίλησε με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, όταν εκείνος ήταν ένας μυστικός πράκτορας στην Κούβα τη δεκαετία του 1950. Το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ του Αμερικανού κατασκόπου και των Κουβανών επαναστατών τονίστηκε από την επίσκεψη του Ρος Λέστερ Κρόζιερ σε μυστικό στρατόπεδο στη ζούγκλα, όπου ο Φιντέλ Κάστρο κρυβόταν οργανωνοντας την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα, τον οποίο υποστήριζαν οι ΗΠΑ, το 1958.

Ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ πέρασε σχεδόν δύο εβδομάδες στο κρησφύγετο του Φιντέλ Κάστρο στη ζούγκλα. Κατά την παραμονή του εκεί, ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ πρότεινε στον Φιντέλ Κάστρο να του διαθέσει ένα αμερικανικό ελικόπτερο μαζί με Αμερικανό πιλότο. Έτσι, ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ θα έδινε την ευκαιρία στην CIA να «διεισδύσει” στο στενό περιβάλλον του Φιντέλ Κάστρο». Όμως δεν υπάρχει αντίδραση της αμερικανικής υπηρεσίας.

Ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ ήταν -επίσης- ο επίσημος σύνδεσμος  ομάδας αντικαθεστωτικών Κουβανών που χρηματοδοτήθηκε από την CIA, οι οποίοι αντιτάχθηκαν τόσο στον Φιντέλ Κάστρο όσο και στον Τσε Γκεβάρα. Μέσω των επαφών του έμαθε ότι η Σοβιετική Ένωση τοποθέτησε πυραύλους στην Κούβα και ήταν ικανοί να χτυπήσουν τις ΗΠΑ. Έτσι, πέρασε τη συγκεκριμένη πληροφορία στην Ουάσινγκτον.

Ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ ήταν στην Κούβα από το 1954 έως το 1958. Ο ίδιος υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ειδικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Επιχειρήσεων Αεροπορίας στην περιοχή της Κίνας-Βιρμανίας και στον Παναμά πριν εργαστεί για τη νεοσυσταθείσα CIA το 1948. Άφησε την υπηρεσία το 1963. Αφού τελείωσε η καριέρα του στη CIA, ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ βρήκε δουλειά ως επιθεωρητής ταχυδρομείου στην Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας ψεύτικο βιογραφικό σημείωση από τον προηγούμενο εργοδότη του.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δείχνουν ότι, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ διασταυρώθηκε με κατασκόπους οι οποίοι -αργότερα- θα συλλαμβάνονταν στην περίφημη διάρρηξη των γραφείων των Δημοκρατικών, το 1972, στο συγκρότημα Γουότεργκεϊτ της Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα την παραίτηση του Νίξον το 1974.