Ο ήρωας με τα μπουκάλια της μπύρας… Το “μυστικό” όπλο που έσωσε ένα τάγμα

Λέγεται συχνά ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν όπλο αν ο φέρων έχει αρκετή φαντασία και επινοητικότητα και φαίνεται πως ισχύει απόλυτα. Ίσως για αυτό ο Βρετανός στρατιώτης Γουίλιαμ Σπίκμαν κέρδισε την ανώτατη τιμητική διάκριση της πατρίδας του, τον Σταυρό της Βικτωρίας μαχόμενος στην Κορέα με… μπουκάλια.

Έχοντας εξαντλήσει τα πυρομαχικά του, βολίδες και χειροβομβίδες, στα ανθρώπινα κύματα που οι Κινέζοι εξαπέλυαν κατά των βρετανικών θέσεων, ο Σπίκμαν άρχισε να ρίχνει κατά των εχθρών ότι άλλο υπήρχε και υπήρχαν κενά μπουκάλια μπύρας…

Ο Σπίκμαν γεννήθηκε στην Αγγλία το 1927. Δεν πρόλαβε να πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αν και το επιθυμούσε διακαώς. Έτσι όταν ξέσπασε ο πόλεμος της Κορέας το 1950, κατατάχθηκε εθελοντής και εντάχθηκε στο βρετανικό εκστρατευτικό σώμα που θα πολεμούσε στην ασιατική αυτή χώρα. Λόγω του ύψους του ήταν γνωστός ως ο “Μπιγκ Μπιλ”.

Τον Νοέμβριο του 1951 ο Σπίκμαν ενταγμένος στο περίφημο σύνταγμα των Scots Borderers βρισκόταν στο όρυγμά του αναμένοντας τη νέα κινεζική έφοδο. Το κινεζικό πυροβολικό ανέσκαπτε τις βρετανικές θέσεις προκαλώντας απώλειες. Ξαφνικά ακούστηκαν οι ιαχές χιλιάδων ανδρών.

Ένα τεράστιο ανθρώπινο κύμα πετάχτηκε από τα απέναντι των Βρετανών υψώματα και εφόρμησε εναντίον τους. Το τάγμα του Σπίκμαν δεν θα μπορούσε να αντέξει στην επίθεση, έχόντας ήδη υποστεί απώλειες από το εχθρικό πυροβολικό.

Όμως μερικοί γενναίοι Βρετανοί, μαζί τους και ο Σπίκμαν, αποφάσισαν πως η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση. Έτσι, εκτοξεύοντας χειροβομβίδες, εξόρμησαν από τις θέσεις μάχης τους και αντεπιτέθηκαν. Όμως οι χειροβομβίδες εξαντλήθηκαν και το ανθρώπινο κύμα δεν σταματούσε.

Τότε ο πανύψηλος Σπίκμαν κατέφυγε στα άδεια μπουκάλια μπύρας. Όρθιος, θεόρατος, ούτως ή άλλως και ειδικά έναντι των Κινέζων, άρχισε να εκτοξεύει τα μπουκάλια με όλη του δύναμη με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο χτύπησε πολλούς αντιπάλους αλλά, το κυριότερο, τρόμαξε τους εχθρούς και εμψύχωσε τους συναδέλφους του που άρχισαν να μάχονται λυσσασμένα. Η επίθεση αποκρούστηκε και ο Σπίκμαν επέστρεψε στην πατρίδα του ως ήρωας τιμημένος με τον Σταυρό της Βικτωρίας από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Παρόλα αυτά ο Σπίκμαν δεν ησύχασε. Συνέχισε να πολεμά για την πατρίδα του και μετά την Κορέα, στη Μαλαισία, στην Ινδονησία, στο Άντεν. Πέθανε τιμημένος στις 20 Ιουλίου 2018.

Βρετανικό πεζικό και άρματα στην Κορέα.

Ο Σπίκμαν σε μεγάλη ηλικία.