Ο καταστροφέας Τούρκων και Γάλλων… Στρατάρχης Ιωσίας του Σαξ Κόμπουργκ

Ο πρίγκιπας Φρειδερίκος Ιωσίας του Σαξ Κόμπουργκ Ζάαλφελντ υπήρξε ένας από τους καλύτερους στρατηγούς της εποχής του, οπαδός του επιθετικού δόγματος που κατάφερε να δοξάσει τα αυστριακά όπλα σε δύσκολες εποχές, αντιμετωπίζοντας τους Τούρκους, αλλά και τους Γάλλους.

Ο Ιωσίας γεννήθηκε το 1737. Ήταν ο μικρότερος γιος του δούκα του Σαξ Κόμπουργκ. Από νωρίς έδειξε την κλίση του στα στρατιωτικά. Κατατάχθηκε στον αυστριακό στρατό σε ηλικία μόλις 18 ετών. Πολέμησε ως ίλαρχος του συντάγματος θωρακοφόρων του Άνσμπαχ και διακρίθηκε εξ’ αρχής. Το 1758 προήχθη σε αντισυνταγματάρχη και το επόμενο έτος σε συνταγματάρχη.

Το 1766 προήχθη σε υποστράτηγο και το 1773 σε αντιστράτηγο. Το 1778 – 88 ανέλαβε κυβερνήτης της Γαλικίας όπου διακρίθηκε και στα πολιτικά του καθήκοντα.

Ο τουρκικός πόλεμος

Το 1788, με την είσοδο της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων στον πόλεμο κατά των Τούρκων, ανέλαβε τη διοίκηση ενός σώματος 18.000 ανδρών υπό τη διοίκηση του στρατάρχη φον Λούντον. Σύντομα όμως ανέλαβε ανεξάρτητη διοίκηση και ενισχυμένος με ένα μικρό ρωσικό σώμα υπό τον Σουβόροφ, πέτυχε μεγάλες νίκες κατά των Τούρκων.

Μετά τη νίκη στο Φοκσάνι, συνέτριψε τους Τούρκους στο Ρίμνικ και κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της Βλαχίας φτάνοντας στο Βουκουρέστι. Για τη δράση του προήχθη σε στρατάρχη και παρασημοφορήθηκε με το ανώτερο αυστριακό παράσημο τον Σταυρό του Τάγματος της Μαρίας Θηρεσίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Ιωσίας γνώρισε μια απλή γυναίκα την οποία και νυμφεύθηκε και η οποία του χάρισε έναν γιο.

Κατά των Γάλλων

Το 1793 ο Σαξ Κόμπουργκ στάλθηκε στις Κάτω Χώρες που απειλούνταν από τις στρατιές της Γαλλικής Επανάστασης. Αν και οι δυνάμεις υστερούσαν δραματικά σε αριθμό, κατάφερε, πάντα επιτιθέμενος, να νικήσει τους Γάλλους στο Αλντενχόφεν και στο Νεερβίντεν, υποχρεώνοντας τους αντιπάλους να εκκενώσουν το ολλανδικό έδαφος.

Κατόπιν τους νίκησε Κιουβρέν και στη Βαλενσιέν, αλλά και στο Αρράς. Το 1794 κατάφερε να νικήσει τους διπλάσιους Γάλλους στο Λαντρεσί. Στη μεγάλη μάχη της Τουρνέ διοίκησε το συμμαχικό δεξιό συμβάλοντας αποφασιστικά στη νίκη κατά των Γάλλων. Στο Φλερί προσπάθησε να αποτρέψει την ήττα αλλά δεν το κατόρθωσε.

Ήταν η τελευταία του μάχη. Με σοβαρά κλονισμένη την υγεία του από τις συνεχείς εκστρατείες, πικραμένος επίσης από την απόφαση της Βιέννης να εγκαταλείψει το Βέλγιο, αποσύρθηκε και ιδιώτευσε μέχρι τον θάνατό του το 1815.