Ο μικρός γάτος Σάιμον και η σωτηρία της βρετανικής φρεγάτας από τον Μάο…

Αν και οι σκύλοι θεωρούνται οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, ένας γάτος, ο Σάιμον, αποδείχθηκε αντάξιος τους. Το Βρετανικό Ναυτικό εξακολουθεί να τιμά τον ηρωικό γάτο, δεκαετίες μετά τον θάνατό του.

Ο Σάιμον ήταν η μασκότ της βρετανικής φρεγάτας ΗΜS «Amethyst», η οποία κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του Κινεζικού Εμφυλίου Πολέμου, βρέθηκε παγιδευμένη από τις δυνάμεις του Μάο, στον ποταμό Γιανγκτσέ επί 101 ημέρες.

Η φρεγάτα έπλεε από την Σαγκάη στο Νανκίνγκ, για να υποστηρίξει την προβλεπόμενη εκκένωση της εκεί βρετανικής πρεσβείας, όταν δέχτηκε πυρά των δυνάμεων του Μάο και προσάραξε, λόγω βλαβών. Παρά τις εκκλήσεις των Βρετανών οι κομμουνιστές δεν δέχτηκαν ούτε την επισκευή του πλοίου να επιτρέψουν, ούτε την εκκένωσή του από το πλήρωμα, ούτε τον εφοδιασμό του πληρώματος με τρόφιμα.

Οι Βρετανοί σταδιακά άρχισαν να υποφέρουν από την πείνα, καθώς οι Κινέζοι είχαν αποκλείσει κάθε οδό διαφυγής, ενώ κάθε τόσο έπλητταν το βρετανικό σκάφος. Ο Σάιμον είχε πληγωθεί βαριά από θραύσματα κινεζικής οβίδας. Παρόλα αυτά σύρθηκε μόνος του μέχρι το ιατρείο του πλοίου. Εκεί του αφαιρέθηκαν τέσσερα θραύσματα, αλλά η κατάστασή του ήταν τραγική και όλοι περίμεναν ότι δεν έβγαζε τη νύχτα.

Ως γνήσιος γάτος όμως ο Σάιμον αποδείχθηκε επτάψυχος και ανταπέδωσε τις φροντίδες που δέχτηκε αναλαμβάνοντας να καθαρίσει το πλοίο από τα εκατοντάδες ποντίκια που το είχαν κατακλύσει, υπερασπιζόμενος τα αποθέματα τροφίμων του πλοίου και σώζοντας τη ζωή των περισσοτέρων μελών του πληρώματος, εκτός από 22 που σκοτώθηκαν .

Η μεγαλύτερη υπηρεσία που πρόσφερε ο μικρός γάτος πάντως ήταν ότι κράτησε το ηθικό του πληρώματος του πολιορκημένου πλοίου ψηλά. Όλοι, από τον κυβερνήτη, μέχρι τον τελευταίο ναύτη, τον θεωρούσαν το γούρι τους.Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή