Ο “φασίστας” αεροπόρος Ταγκαλάκης και τα “αδέρφια” μας οι Γιουγκοσλάβοι

Ο Γεώργιος Ταγκαλάκης εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία (τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία – ΕΒΑ) ως υπαξιωματικός το 1940. Το 1942 έλαβε πτυχίο ιπταμένου στη Ροδεσία.

Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση και ως ανθυποσμηναγός, συμμετείχε σε επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του, μετέπειτα Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), πετώντας με αεροσκάφος Spitfire V. Σε μια τέτοια αποστολή, πετώντας κοντά στα σύνορα, γιουγκοσλαβικά αντιαεροπορικά άνοιξαν πυρ, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου,  κατά των ελληνικών αεροσκαφών.

Το αεροσκάφος του Ταγκαλάκη επλήγη σοβαρά και ο ανθυποσμηναγός δεν είχε άλλη επιλογή από το να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση στο μόνο ομαλό έδαφος που βρήκε, εντός της Γιουγκοσλαβίας. Ευτυχώς ο Ταγκαλάκης διασώθηκε. Όμως οι Γιουγκοσλάβοι τον κράτησαν έναν μήνα, αιχμάλωτο, ουσιαστικά και μόνο κατόπιν σοβαρών πιέσεων τον απελευθέρωσαν.

Και όμως ο Ταγκαλάκης δεν ήταν η πρώτη φορά που καταρρίφθηκε. Είχε καταρριφθεί πάλι πάνω από τη Γιουγκοσλαβία, πλήττοντας τους Γερμανούς κατακτητές, υποστηρίζοντας αυτούς τους ίδιους άνδρες του Τίτο που τώρα τον κατέρριψαν. Από εκείνη την κατάρριψη ο Ταγκαλάκης είχε μόνιμο “σουβενίρ” ένα γερμανικό θραύσμα στο συκώτι…

Αν και θα μπορούσε να έχει αποστρατευτεί, επέμενε να πετά υπερασπιζόμενος την πατρίδα. Τελικά σκοτώθηκε στις 23 Ιουνίου 1947 σε πολεμική αποστολή τακτικής αναγνωρίσεως στην περιοχή Καϊμακτσαλάν με αεροσκάφος Harvard. Αυτός ήταν ο “φασίστας”, όπως χαρακτήριζαν οι του ΔΣΕ τους αεροπόρους, Ταγκαλάκης.