Ο στρατηγός δεν “μάσαγε” από Χίτλερ… ο μαχητής συνταγματάρχης δεν έφυγε

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που είχε προκύψει μετά την σοβιετική επίθεση του Ιανουαρίου 1945, ο Χίτλερ είχε συγκροτήσει μια νέα Ομάδα Στρατιών (ΟΣ), αυτή του Βιστούλα. Η νέα ΟΣ, τέθηκε, με εντολή του Χίτλερ και παρά την άγρια διαμάχη με τον Γκουντέριαν, υπό τις διαταγές του Χάινριχ Χίμλερ.

Τελικά, κατόπιν σκληρού αγώνα του Γκουντέριαν, ο Χίτλερ πείστηκε τελικά να απαλλάξει τον Χίμλερ από τη διοίκηση της ΟΣ του Βιστούλα, τοποθετώντας στη θέση του έναν στρατηγό που, παρά τα επιτεύγματά του στο πεδίο της τιμής, δεν έχαιρε της εκτίμησης του Χίτλερ, κυρίως λόγω του ισχυρού του θρησκευτικού αισθήματος. Ο νέος διοικητής ήταν ο Γκόταρτν Χαϊνρίτσι.

Ο “μικρός” συνταγματάρχης

Ο Χαϊνρίτσι, όταν κλήθηκε στο περίφημο καταφύγιο του Χίτλερ, για σύσκεψη, στις 6 Απριλίου 1945 εξέθεσε λεπτομερώς όλα τα προβλήματα. Επίσης πρότεινε την εγκατάλειψη της Φρανκφούρτης επί του ποταμού Όντερ που ο Χίτλερ είχε χαρακτηρίσει «φρούριο».

Επικεφαλής της φρουράς ήταν ένας έμπειρος συνταγματάρχης, ο Έρνστ Μπίελερ. Ο 42χρονος συνταγματάρχης ήταν ένας μικρόσωμος άνδρας, με ελαφρά φαλάκρα και φορούσε γυαλιά. Σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζε με το πρότυπο του «Βόρειου, Άρειου, υπερανθρώπου»… Και όμως.

Γεννημένος στην Ουλμ το 1903, ο Μπίελερ είχε ενταχθείς το στράτευμα το 1923. Παρέμεινε στο ιστορικό 13 Σύνταγμα Πεζικού μέχρι το 1939. Το 1940 συμμετείχε στην εκστρατεία κατά της Γαλλίας και κατόπιν στις επιχειρήσεις κατά της ΕΣΣΔ. Συμμετείχε στις μάχες του Ουμάν, του Κιέβου, της Σεβαστούπολης και του Λένινγκραντ.

Το 1944 φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και κατόπιν προήχθη σε συνταγματάρχη και ανέλαβε τη διοίκηση του 385ου Συντάγματος Πεζικού. Στις αρχές του 1945 του ανατέθηκε η διοίκηση του «φρουρίου» της Φρανκφούρτης επί του ποταμού Όντερ.

Στο άκουσμα της πρότασης του Χαϊνρίτσι ο Χίτλερ φάνηκε να το σκέπτεται. Κατόπιν όμως, με μια έκρηξη οργής, αρνήθηκα την εγκατάλειψη της Φρανκφούρτης. Όταν ο Χαϊνρίτσι επέμεινε ο Χίτλερ τον ρώτησε αν ο Μπίελερ ήταν ένας Γκνάιζεναου (εννοώντας αν ήταν όπως ο ήρωας Πρώσος στρατηγός που υπερασπίστηκε την πόλη Κόλμπεργκ από τους Γάλλους το 1806-07). Τελικά ζήτησε να συναντήσει τον Μπίελερ.

Επέμβαση στρατηγού

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Χίτλερ δεν συμπάθησε τον Μπίελερ, κρίνοντας απλώς επιφανειακά και διάταξε την αντικατάστασή του. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον Χαϊνρίτσι ο οποίος δεν ανήκε στην κατηγορία των στρατηγών που «σήκωνε» πολλά…

Όταν ο Χαϊνρίτσι έμαθε τα περί αντικατάστασης του Μπίελερ κάλεσε στο τηλέφωνο τον επιτελάρχη της Ανωτάτης Διοίκησης Στρατού και αυλοκόλακα του Χίτλερ στρατηγό Κρεμπς… Ο τελευταίος δεν πρόλαβε να αρθρώσει λέξη. Ο Χαϊνρίτσι δεν του έδωσε καν τη ευκαιρία… «Κρεμπς, ο συνταγματάρχης Μπίελερ είναι εδώ στο γραφείο μου. Θέλω να με ακούσεις προσεκτικά», φώναξε.

«Ο Μπίελερ θα αναλάβει και πάλι τη διοίκηση στην Φρανκφούρτη. Το έχω πει στον Μπούργκντορφ (άλλος αυλοκόλακας στρατηγός του Χίτλερ), τώρα το λέω και σε εσένα. Αρνούμαι να δεχτώ άλλον αξιωματικό στη θέση του», είπε τονίζοντας μια – μια τις λέξεις.

«Καταλαβαίνεις τι σου λέω;», φώναξε και χωρίς να περιμένει απάντηση συνέχισε: «Και κάτι άλλο. Που είναι ο Σιδηρούς Σταυρός του Μπίελερ; Περιμένει μήνες να του απονεμηθεί. Τώρα πρέπει να τον λάβει. Το καταλαβαίνεις;», ούρλιαξε στον εμβρόντητο Κρεμπς.

«Και άκουσέ με Κρεμπς. Αν Ο Μπίελερ δεν λάβει τον Σιδηρούν Σταυρό, αν ο Μπίλερ δεν αναλάβει και πάλι τη διοίκηση στην Φρανκφούρτη, θα παραιτηθώ κι εγώ. Το καταλαβαίνεις; Αναμένω να με ενημερώσεις σχετικά σήμερα», φώναξε και έκλεισε κατάμουτρα το τηλέφωνο στον Κρεμπς.

Το απόγευμα της 7ης Απριλίου ελήφθη ένα σήμα που έλεγε: «Ο Μπίλερ επανέρχεται στη διοίκηση της Φρανκφούρτης και του αποστέλλεται ο Σιδηρούς Σταυρός». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπίελερ και οι άνδρες του κράτησαν την Φρανκφούρτη παρά τις μανιασμένες σοβιετικές επιθέσεις, επί επτά ημέρες. Ο Μπίελερ προήχθη σε υποστράτηγο την τελευταία ημέρα του πολέμου. Πέθανε ήσυχα στο σπίτι του το 1997.

Ο στρατηγός Χάϊνρίτσι (αριστερά).

Το μέτωπο του Όντερ στις 16 Απριλίου 1945.