Οι αδικημένοι μαχητές… Τα γαλλικά Char B1 bis αφανίζουν τα γερμανικά πάντσερ

Στις 05.00 της 16ης Μαΐου 1940 μια ίλη του 8ου Συντάγματος Πάντσερ (ΣΠα) έπεσε σε ενέδρα σε έναν γεμάτο ερείπια δρόμο του γαλλικού χωριού Στον. Την προηγούμενη το χωριό είχε αλλάξει κάτοχο πολλές φορές καθώς τα γαλλικά στρατεύματα προσπαθούσαν να συγκρατήσουν το κύμα των γερμανικών Πάντσερ.

Το πυροβολικό των δύο αντιπάλων και τα Stuka μετατρέψει το χωριό σε ερείπια. Εκείνο το πρωί τα γερμανικά Pz III Ausf E και Pz IV Ausf D της ίλης ετοιμάστηκαν να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη γαλλική αντεπίθεση. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα γαλλικό άρμα. Ήταν ένα Char Β1 bis με το όνομα «Eure» και αρχηγό πληρώματος τον λοχαγό Πιέρ Μπιγιότ.

Ο οδηγός και πυροβολητής λοχίας Ντουρούπ πυροδότησε το πυροβόλο των 75 χλστ. στο σκάφος και αμέσως το γερμανικό Pz III στην «ουρά» της γερμανικής φάλαγγας, εξαφανίστηκε… Την ίδια ώρα ο Μπιγιότ έπληξε με το πυροβόλο των 47 χλστ. του πύργου το προπορευόμενο γερμανικό άρμα.

Η γερμανική ίλη παγιδεύτηκε. Αν και η απόσταση μεταξύ του γαλλικού άρματος και των γερμανικών ήταν της τάξης των 30μ. οι οβίδες των πυροβόλων των 37 χλστ. των Pz III δεν κατάφεραν να διαπεράσουν την ισχυρή θωράκιση του γαλλικού άρματος. Ούτε όμως τα βλήματα από τα βραχύκαννα πυροβόλα των 75 χλστ. των Pz IV τα κατάφεραν. Το γαλλικό άρμα δέχτηκε τουλάχιστον 140 πλήγματα, αλλά κανένα δεν πέρασε την ισχυρή του θωράκιση. Αντίθετα ο Μπιγιότ κατέστρεφε το ένα πάντσερ μετά το άλλο.

Έχοντας καταστρέψει μια ολόκληρη γερμανική ίλη με 11 άρματα Pz III και δύο Pz IV το γαλλικό άρμα κατέστρεψε και δύο γερμανικά αντιαρματικά πυροβόλα των 37 χλστ. Άλλο ένα γαλλικό άρμα επιτέθηκε και έτρεψε σε φυγή το γερμανικό 64ο Σύνταγμα Κυνηγών που ακολουθούσε. Το χωριό Στον παρέμεινε υπό γαλλικό έλεγχο. Μόνο στις 19 Μαΐου οι Γάλλοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό.

Ήταν η πρώτη φορά που τα γερμανικά άρματα αντιμετώπιζαν έναν αντίπαλο που δεν μπορούσαν να νικήσουν. Αν και η Γαλλία συνετρίβη το 1940 από τα γερμανικά πάντσερ, εντούτοις υπερείχε και ποσοτικά και ποιοτικά της Γερμανίας σε άρματα μάχης.

Το δε Char B1 bis ήταν όντως ανίκητο από τα γερμανικά άρματα της εποχής. Διέθετε ένα βαρύχακαννο πυροβόλο των 75 χλστ. των 17,1 διαμετρημάτων στο εμπρόσθιο δεξιό τμήμα του σκάφους και ένα πολυβόλο και ένα πυροβόλο των 47 χλστ. στον πύργο μαζί με συζυγές πολυβόλο. Είχε μέγιστη θωράκιση πάχους 60 χλστ. και μόνο το περίφημο γερμανικό αντιαεροπορικό πυροβόλο των 88 χλστ. μπορούσε να το σταματήσει. Το βασικό μειονέκτημα του γαλλικού άρματος ήταν η χαμηλή του ταχύτητα (25 χ.α.ω. σε οδό) και η περιορισμένη αυτονομία του.

Τουλάχιστον 369 Β1 bis κατασκευάστηκαν. Όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος την 1η Σεπτεμβρίου 1939 ο γαλλικός στρατός διέθετε τέσσερις μόνο επιλαρχίες με συνολικά 122 άρματα. Αργότερα ο αριθμός των αρμάτων αυξήθηκε. Τα άρματα εντάχθηκαν στις τρεις και αργότερα τέσσερις γαλλικές Εφεδρικές Τεθωρακισμένες Μεραρχίες (DCR) ενώ ορισμένα διατέθηκαν για την υποστήριξη του πεζικού μαζί με παλαιότερους τύπους.

Η 28η Επιλαρχία κατά του Ρόμελ

Τα περισσότερα άρματα του τύπου δεν καταστράφηκαν από τους Γερμανούς αλλά εγκαταλείφθηκαν από τα πληρώματά τους κυρίως λόγω έλλειψης καυσίμων. Ενδεικτικό αυτού τους ήταν σύγκρουση της 15ης Μαΐου όταν 62 B1 bis και 80 H39 της γαλλικής 1ης DCR βρέθηκαν απέναντι σε 546 γερμανικά άρματα της 5ης και 7ης Μεραρχίας Πάντσερ (ΜΠα). Με τα αποθέματα καυσίμων της μεραρχίας να έχουν καταστραφεί από τα Stuka μόλις 26 B1 bis της 28ης Επιλαρχίας Αρμάτων, βρέθηκαν απέναντι σε ολόκληρη την 7η ΜΠα του Ρόμελ.

Στην πρώτη επίθεση τα γαλλικά άρματα διέλυσαν τα πάντσερ. Ένα άρμα κατέστρεψε επτά γερμανικά, ένα άλλο άλλα έξι και τα λοιπά κατά μέσο όρο από τρία! Σε αντιδιαστολή μόνο ένα B1 bis καταστράφηκε και ένα υπέστη ζημιές. Ο Ρόμελ επιτέθηκε και πάλι πλευρικά σε ένα σημείο όπου υπήρχαν μόνο τρία ακινητοποιημένα από έλλειψη καυσίμων γαλλικά άρματα. Σε κάθε γαλλικό άρματα αντιστοιχούσαν από 10 τουλάχιστον γερμανικά. Και πάλι όμως η επίθεση αποκρούστηκε.

Ο Ρόμελ ζήτησε υποστήριξη πυροβολικού και Stuka για να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό. Η μάχη όμως συνεχίστηκε. Περί το μεσημέρι έφτασαν στην περιοχή και πέντε B1 bis της 37ης Επιλαρχίας. Τα λοιπά άρματα της επιλαρχίας είχαν μείνει από καύσιμα. Τα άρματα αυτά κατέστρεψαν 15 γερμανικά. Χάθηκαν όμως και τρία B1 bis.

Πολλά γαλλικά άρματα καταστράφηκαν από πυρά των γερμανικών πυροβόλων των 88 χλστ. και πυροβόλων των 105 χλστ. που εκτέλεσαν άμεση βολή, όχι όμως πριν προκαλέσουν βαριές απώλειες στους Γερμανούς, καταστρέφοντας και οκτώ από τα περίφημα 88άρια. Δεν ήταν λοιπόν η γερμανική αρματική υπεροχή που επέφερε την συντριβή του γαλλικού στρατού το 1940, ήταν οι εγκέφαλοι των στρατηγών του.