Οι “μικροί” Γερμανοί στον Πόλεμο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας…

Ακούγεται παράξενο αλλά οι Γερμανοί διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στον Πόλεμο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Το πλέον παράδοξο της υπόθεσης ήταν ότι στρατιώτες από μικροσκοπικά γερμανικά κρατίδια έλαβαν μέρος στον πόλεμο στο πλευρό των Βρετανών, οι οποίοι «ενοικίασαν» ολόκληρα τάγματα και συντάγματα από τους διάφορους Γερμανούς ηγεμόνες.

Ο κύριος όγκος των Γερμανών συμμάχων των Βρετανών προέρχονταν από τα κράτη της Έσσης Κάσσελ και Έσσης Χάναου. Πολλοί επίσης προέρχονταν από το Μπράουνσβαϊγκ και το Ανόβερο, το οποίο όμως αποτελούσε κτήση του Βρετανού βασιλιά και τα στρατεύματά του ανήκαν τρόπο τινά στο βρετανικό στέμμα. Οι υπόλοιποι προέρχονταν από μικροσκοπικά γερμανικά κρατίδια.

Οι στρατιώτες του Βάλντεκ

Το μικρό πριγκιπάτο του Βάλντεκ ήταν ένα από τα γερμανικά κρατίδια που παρείχε στρατιώτες στους Βρετανούς κατόπιν ειδικής συμφωνίας. Ο πρίγκιπας του Βάλντεκ Φρίντριχ Καρλ Αουγκούστους σχημάτισε ένα «σύνταγμα», με δύναμη 684 ανδρών το οποίο τέθηκε υπό βρετανική διοίκηση και στάλθηκε στην Αμερική το 1776.

Το τάγμα έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Νέας Υόρκης και αργότερα τέθηκε υπό γερμανική διοίκηση ενταγμένο στη μεραρχία του από την Έσση στρατηγού φον Κνιπχάουζεν. Αργότερα το 3ο Σύνταγμα του Βάλντεκ στάλθηκε στη Φλόριντα το 1778 αλλά δεν πολέμησε συγκεντρωμένο.

Οι Βρετανοί το διέσπειραν σε μικρές ομάδες και σε διάφορες φρουρές, αφήνοντας πολλές φορές τους Γερμανούς στην τύχη τους απέναντι σε Αμερικανούς, Ινδιάνους και κυρίως ασθένειες. Μη γνωρίζοντας ότι η Ισπανία έχει κηρύξει πόλεμο στη Βρετανία τα γερμανικά τμήματα δέχτηκαν αιφνιδιαστική ισπανική επίθεση στη Φλόριντα.

Πολλοί άνδρες αιχμαλωτίσθηκαν και όσοι επέζησαν απελευθερώθηκαν το 1782. Από τους 1.225 στρατιώτες που το μικρό πριγκιπάτο έστειλε συνολικά στην Αμερική χάθηκαν οι 720. Από αυτούς οι 358 πέθαναν από ασθένειες και μόλις 37 σκοτώθηκαν σε μάχες.

Άνζμπαχ και Μπάιροϊτ

Τα μικρά εκλεκτοράτα του Άνζμπαχ και του Μπάιροϊτ ήταν ένα ακόμα γερμανικό κρατίδιο που ενοικίασε στρατιώτες του στη Βρετανία διέθεσε στους Βρετανούς δύο τάγματα πεζικού, έναν λόχο επίλεκτων ακροβολιστών (Κυνηγών) και μια πυροβολαρχία – συνολικά 1.644 άνδρες που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία της Νέας Υόρκης. Από αυτούς χάθηκαν οι 461. Ο καταχρεωμένος εκλέκτορας Κάρολος Αλέξανδρος έλαβε αμοιβή 100.000 στερλινών για τους στρατιώτες που ενοικίασε αλλά παρόλα αυτά αναγκάστηκε να πουλήσει τα κρατίδιά του στην Πρωσία περνώντας την υπόλοιπη ζωή του στην Αγγλία.

Άνχαλτ Τσερμπστ

Ο πρίγκιπας του Άνχαλτ Τσερμπστ Φρίντριχ Αουγκούστους συμφώνησε με τη Βρετανία να της διαθέσει 1.160 άνδρες του, το 1777. Ένα τάγμα με 600 άνδρες στάλθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά ως φρουρά. Ένα άλλο τάγμα “Πανδούρων” (ελαφρύ πεζικό) δυνάμεως περίπου 500 ανδρών στάλθηκαν ως φρουρά στη Νέα Υόρκη.

Συνολικά περίπου 30.000 Γερμανοί στρατιώτες πολέμησαν στην Αμερική στο πλευρό των Βρετανών. Από αυτούς επέστρεψαν στην Ευρώπη περί τους 17.000, ενώ 1.200 σκοτώθηκαν σε μάχες και σχεδόν 6.500 χάθηκαν από τις ασθένειες και τις κακουχίες. Αντίθετα 5.000 περίπου Γερμανοί επέλεξαν να παραμείνουν στο νέο κράτος και έγιναν Αμερικανοί πολίτες.