Όμηρος, Ηρόδοτος, Θαλής: “Γεννημένοι στην Τουρκία” οι μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες…

Σε ένα νέο πρόγραμμα του Massachusetts Institute of Technology (MIT) όλοι οι μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες που γεννήθηκαν στην Μικρά Ασία καταγράφονται ως «Τούρκοι», άσχετα αν η Τουρκία δεν υπήρχε, εκείνη την εποχή, ούτε στη νοσηρή ονειροφαντασία των υπευθύνων.

Το Σχέδιο Pantheon του ΜΙΤ έχει στόχο τη δημιουργία ιστορικής βάσης δεδομένων με την συλλογή βιογραφικών στοιχείων μεγάλων ιστορικών προσωπικοτήτων.

Η βάση δεδομένων Pantheon όμως αναφέρει τον μέγα Όμηρο, τον πατέρα των μεγάλων μνημείων της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Ιλιάδα, Οδύσσεια), τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο, αλλά και τους φιλοσόφους και πολυεπιστήμονες Θαλή και Ηράκλειτο, τον φιλόσοφο Διογένη, ως γεννηθέντες στην Τουρκία!

Από την άλλη ο Κεμάλ Ατατούρκ καταγράφεται ως γεννηθείς στην Ελλάδα, όπως και ο Ναζίμ Χικμέτ. Όμως όταν γεννήθηκε ο Κεμάλ ελληνικό κράτος υπήρχε, έστω κι αν η Θεσσαλονίκη δεν αποτελούσε ακόμα τμήμα του.

Ενώ όσον αφορά τους αρχαίους μεγάλους Έλληνες της Ιωνίας είναι παντελώς άστοχο να συνδέονται με την Τουρκία καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Η δικαιολογία που προβάλει το ΜΙΤ είναι ότι οι καταγραφές γίνονται βάσει του σημερινού πολιτικού χάρτη.

Το σκεπτικό αυτό είναι όμως εξ’ ορισμού, επιεικώς, ανόητο, καθώς με την ίδια λογική ο Χαμουραμπί είναι Ιρακινός, όπως και ο Ασσύριος Ασουρμπανιπάλ… Ίσως να ήταν αμφότεροι και μακρινοί συγγενείς του Σαντάμ Χουσεΐν…
Χάρη στο ΜΙΤ η Τουρκία βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο των μεγάλων μορφών που γεννήθηκαν στο «έδαφός της», ξεπερνώντας την Ελλάδα…