Όταν ελληνικά μαχητικά φωτογράφιζαν τον τουρκικό Στρατό σε αποστολές

Τα ελληνικά “φτερά”, τα ελληνικά μαχητικά, ήταν ο φόβος και ο τρόμος του τουρκικού Στρατού το 1922. Η ιστορία έχει καταγράψει αερομαχίες, καταρρίψεις αλλά και αεροφωτογραφήσεις των τουρκικών γραμμών.

Μια τέτοια έγινε στις 22 Ιουλίου 1922, δηλαδή σαν σήμερα πριν 96 χρόνια. Είχε προηγηθεί η κατάρριψη εχθρικού Breguet, που κατόπτευε τις ελληνικές θέσεις από τον Λοχία Χριστόφορο Σταυρόπουλο με το Νο. 4466 Spad VII/XIII. Το περιστατικό έγινε στις της 12 Ιουλίου 1922.

Ο Σταυρόπουλος επιτέθηκε και γάζωσε το Breguet από απόσταση 50 μέτρων, που ανεφλέγη και συνετρίβη, σκοτώνοντας τον Υπολοχαγό πιλότο του και τον Ταγματάρχη παρατηρητή, που ήταν Διοικητής του αεροδρομίου Τσάι.

Στις 18 Ιουλίου 1922 με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, κηρύσσεται η αυτονομία της Μικράς Ασίας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στις 22 Ιουλίου 1922, αεροπόροι της Γ’ Μοίρας Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν αναγνωριστική αποστολή… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ARMYVOICE.GR