Όταν οι Έλληνες βομβάρδιζαν το Σαράγεβο στον Β’ΠΠ

Η 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού, ήταν μια από τις ελληνικές Μοίρες που έδρασαν από την έρημο με τους συμμάχους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά την παραμονή της στη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή μέχρι τον Απρίλιο του 1944, εκτέλεσε περισσότερες από 1600 πολεμικές αποστολές, υπερβαίνοντας τις 4550 ώρες πτήσεως συνολικά. Κατά το διάστημα αυτό η Μοίρα είχε 13 νεκρούς από το ιπτάμενο προσωπικό.

Παρά την εμπόλεμη κατάσταση της περιόδου, εντούτοις, η δράση πολιτικοποιημένων ομάδων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις μαχόμενες ελληνικές μονάδες, με έντονη εμφάνιση αυτών στη 13η Μ.Ε.Β.

Προκειμένου να κοπάσουν οι ταραχές, επισπεύστηκε από τους Άγγλους η μετακίνηση της Μοίρας στην Ιταλία, όπου ήταν υπό εξέλιξη οι επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών. Έτσι η 13η Μ.Ε.Β. στις 29 Απριλίου 1944, αναχώρησε για την Ιταλία.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Μοίρα αυτή άρχισε από το αεροδρόμιο του Biferno τις αποστολές της, που ήταν για πρώτη φορά ελαφρού βομβαρδισμού κυρίως σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις.

Τις αποστολές αυτές τις συνέχισε σε καθημερινή βάση με αρκετή επιτυχία, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις από τα ανώτερα κλιμάκια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΟ ARMYVOICE.GR