Πακιστανική συντριβή σε έδαφος και αέρα… Τάγμα κόντρα σε ταξιαρχία

Ο Ινδοπακιστανικός Πόλεμος του 1971 ξεκίνησε επίσημα στις 3 Δεκεμβρίου με έπαθλο την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές (τότε Ανατολικό Πακιστάν). Η Ινδία είχε κάθε συμφέρον να ενισχύσει τις διασπαστικές κινήσεις ώστε να εξασθενίσει τον βασικό της αντίπαλο.

Ωστόσο οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από την επίσημη έκρηξη του πολέμου, ήδη από τον Οκτώβριου του 1971 με σοβαρά μεθοριακά επεισόδια. Η πρώτη σημαντικής κλίμακας σύγκρουση όμως σημειώθηκε στις 20-21 Νοεμβρίου στο Γκαλιμπούρ. Εκεί ένα ινδικό τάγμα, ενισχυμένο με μια ίλη με 14 ελαφρά άρματα, βρέθηκε απέναντι σε μια πακιστανική ταξιαρχία.

Το Γκαλιμπούρ βρίσκεται στον θύλακα του Μποίρα, στο σημερινό Μπανγκλαντές. Ο θύλακας χρησιμοποιείτο από τους Πακιστανούς ως βάση για επιθέσεις με πυροβολικό κατά των Ινδών. Οι τελευταίοι για να αποτρέψουν την χρήση του θύλακα ως πακιστανική βάση αποφάσισαν να τον καταλάβουν.

Την επιχείρηση ανέλαβε το 14ο Παντζάμπ (τάγμα) ενισχυμένο με την Ίλη C του 45ου Συντάγματος Ιππικού, εφοδιασμένη με 14 σοβιετικής κατασκευής ελαφρά αμφίβια άρματα PT-76. Οι Ινδοί θα επιτίθονταν όσο τον δυνατόν πιο αιφνιδιαστικά.

Το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου μια περίπολος του 14ου Παντζάμπ στάλθηκε μπροστά για αναγνώριση της περιοχής. Η ινδική περίπολος όμως έπεσε πάνω σε μια πακιστανική και έτσι η πιθανότητα αιφνιδιασμού χάθηκε για τους Ινδούς. Κατόπιν αυτού ο Ινδός επικεφαλής αντισυνταγματάρχης Σινγκ διάταξε το τάγμα του να προελάσει.

Η μάχη αρχίζει

Ήταν ξημερώματα (03.00) της 21ης Νοεμβρίου όταν οι Ινδοί ξεκίνησαν. Οι τέσσερις λόχοι του τάγματος, υποστηριζόμενοι από τα ελαφρά άρματα κατέλαβαν μετά από άγρια μάχη τις πρώτες θέσεις των Πακιστανών. Αμέσως μετά ο Σινγκ διέταξε τους άνδρες του να αναπτυχθούν αμυντικά στις καταληφθείσες θέσεις αναμένοντας την πακιστανική αντεπίθεση με το πρώτο φως.

Όπως περίμενε ο Σινγκ οι Πακιστανοί κινητοποίησαν μια ολόκληρη ταξιαρχία τους, την 107η Ταξιαρχία Πεζικού (ΤΞ/ΠΖ) την οποία ενίσχυσαν με την 3η Ανεξάρτητη Ίλη αρμάτων με ελαφρά άρματα Μ-24 Chafee. Μια ινδική περίπολος, υπό τον λοχαγό Τζιλ αντελήφθη την άφιξη των πακιστανικών ενισχύσεων και ενημέρωσε σχετικά τον Σινγκ.

Ο Ινδός αντισυνταγματάρχης άφησε πίσω το πεζικό του ενισχυμένο με πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως και διέταξε την Ίλη C να κινηθεί εμπρός και να στήσει ενέδρα στους επερχόμενους αντιπάλους. Καθώς ξημέρωσε πυκνή ομίχλη κάλυπτε την περιοχή. Οι Ινδοί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και άνοιξαν πυρ κατά των αντιπάλων τους οι οποίοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν από πού δέχονταν πυρά λόγο ομίχλης και ανικανότητας.

Η πακιστανική ίλη αρμάτων αφανίστηκε κυριολεκτικά. Από τα άρματά της 11 καταστράφηκαν και τρία κυριεύτηκαν σε λειτουργική κατάσταση. Οι Ινδοί έχασαν 6, ή σύμφωνα με άλλες πηγές, 8 άρματα, μεταξύ των οποίων και αυτού του διοικητή της Ίλης C ταγματάρχη Ναράνγκ.

Οι Πακιστανοί συνέχισαν πάντως τις επιθέσεις φτάνοντας σε απόσταση μέχρι και 25μ. από τις ινδικές θέσεις. Αποκρούστηκαν όμως όλες τις φορές που επιχείρησαν να τις διασπάσουν. Τελικά οι Πακιστανοί αποσύρθηκαν αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 180 νεκρούς. Οι τραυματίες ήταν πολύ περισσότεροι. Οι Ινδοί είχαν άγνωστο αριθμό νεκρών και περί τους 40 τραυματίες.

Η αερομαχία

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 107ης πακιστανικής ΤΞ/ΠΖ επενέβη και η πακιστανική αεροπορία πλήττοντας τις ινδικές θέσεις με μαχητικά F-86 Sabre. Στις 14.30 τρία πακιστανικά F-86 εμφανίστηκαν με σκοπό να εξαπολύσουν νέα επίθεση. Τότε όμως εμφανίστηκαν τρία ινδικά μαχητικά Gnat.

Επικεφαλής του ινδικού σχηματισμού ήταν ο υποσμηναγός Ρόι Άντριου Μάσεϊ. Οι Πακιστανοί πιλότοι δεν είδαν τους αντιπάλους και οι Ινδοί τους επιτέθηκαν όταν επιχειρούσαν να κερδίσουν ύψος μετά από την βύθιση που είχαν εκτελέσει για να πλήξουν τις ινδικές χερσαίες δυνάμεις.

Τα πακιστανικά Sabre δέχτηκαν σφοδρά πυρά από τα πυροβόλα των 20 χλστ. των βρετανικής κατασκευής μικρών ινδικών μαχητικών. Δύο πακιστανικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν αμέσως. Το τρίτο επλήγη σοβαρά αλλά κατάφερε να επιστρέψει, έστω και φλεγόμενο, στη βάση του. Οι στρατιώτες των δύο πλευρών έβλεπαν την αερομαχία η έκβαση της οποίας βεβαίως εξύψωσε το ηθικό των Ινδών και καταρράκωσε αυτό των Πακιστανών. Ήταν μια μεγάλη νίκη σε έδαφος και αέρα για τους Ινδούς.

Ινδοί στρατιώτες πάνω σε ελαφρά άρματα ΡΤ 76.

Τα πακιστανικά Sabre καταρρίπτονται.