Ψυχρός Πόλεμος: Σοβιετικός κατάσκοπος είχε διεισδύσει στον Λευκό Οίκο;

Κάποια από τα επιτεύγματα του ως αξιωματικός πληροφοριών της Σοβιετικής Ένωσης, αποκάλυψε σε δημοσιογράφους ο Γιούρι Σεφτσένκο, ο οποίος κατά τη δεκαετία του 1970 υποστηρίζει πως κατάφερε να αποκτήσει ευαίσθητους φακέλους, που αφορούσαν στις εργασίες της αμερικανικής κυβέρνησης, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, της CIA αλλά και του ΝΑΤΟ.

«Μου είχε ανατεθεί μια αποστολή: ο κύριος αντίπαλος (οι ΗΠΑ) και το ΝΑΤΟ… Το μέγεθος της αποστολής μου, περιγράφει πως ήταν απαραίτητο να αποκτήσω πρόσβαση στην κυβέρνηση, την CIA, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το FBI και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Σεφτσένκο, σύμφωνα με το ιστορικό περιοδικό Vorontsovo. Ακόμα και τώρα ωστόσο, ο Σεφτσένκο δεν επιτρέπεται να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες της αποστολής του.

«Θα αποφύγω τις λεπτομέρειες και θα κάνω περίληψη: με το μόνο που δεν ασχολήθηκα ήταν το FBI. Μπόρεσα να αποκτήσω έλεγχο όλων των άλλων. Και έλαβα απόρρητα έγγραφα – περίπου 300 τόμους αρχείων – με την σφραγίδα «άκρως απόρρητο» και με την σφραγίδα «κοσμικό», συμπληρώνοντας πως το «κοσμικό» σημαίνει το ανώτατο επίπεδο εμπιστευτικότητας και μυστικότητας.

Τον Ιανουάριο, ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο πρόεδρος της Ρωσικού Ιστορικού Ινστιτούτου, Σεργκέι Ναρίσκιν για πρώτη φορά δημοσίευσε τα ονόματα επτά «παράνομων» πρακτόρων, οι οποίοι επιτέλεσαν σημαντικό έργο, προστατεύοντας τα συμφέροντα της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Σεφτσένκο.

Σύμφωνα με την Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών, «παράνομος» πράκτορας, είναι ένας κατάσκοπος που ενεργεί σε ξένο κράτος, αλλά με ψεύτικα στοιχεία, που να τον παρουσιάζουν ως κάτοικο αυτής της χώρας ή πολίτη κάποιου τρίτου κράτους.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, ο Σεφτσένκο, ξεκινώντας το 1969, συχνά εκτελούσε επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, συλλέγοντας πληροφορίες, συνεργαζόμενος με πηγές – κλειδιά. Συμμετείχε στην ανεύρεση και στην επιστράτευση ατόμων που βοήθησαν τις Σοβιετικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και έχει επιτυχώς καταφέρει να αποσπάσει έγγραφα με την σφραγίδα «κοσμικό». Ο Σεφτσένκο έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για τις υπηρεσίες του, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2017, να του απονέμει το μετάλλιο «Ήρωας της Ρωσίας».

ΠΗΓΗ: SPUTNIK