“1000+1 Νύκτες” 1945: Η άγνωστη, “εξωτική” γερμανική μονάδα του Β’ ΠΠ

Το Συγκρότημα μάχης «1000 +1 νύχτες» (1001 Nacht) ήταν μια μονάδα έκτακτης ανάγκης που σχηματίστηκε, κυριολεκτικά, από κάθε διαθέσιμη πηγή. Παρόλα αυτά υπήρξε μια από τις τελευταίες επίλεκτες μονάδες του γερμανικού στρατού και ενταγμένη στο CI Σώμα Στρατού (101ο ΣΣ) της 9ης Στρατιάς έδρασε εξαιρετικά στη μάχη στα Υψώματα Ζέελοφ ενώπιον του Βερολίνου.

Το Συγκρότημα άρχισε να συγκροτείται τον Μάρτιο του 1945. Πυρήνας του ήταν τρεις λόχοι φρουρών εγκαταστάσεων πυραύλων V-2 ανήκαν στη Luftwaffe. Με τη δύναμη αυτή ενώθηκε η 560η Μοίρα Καταστροφέων Αρμάτων SS με τρεις «πυροβολαρχίες» κυνηγών αρμάτων Hetzer. Η εν λόγω μοίρα επανδρωνόταν από εκπαιδευτές και κατά συνέπεια διέθετε τα πλέον έμπειρα πληρώματα στο μέτωπο του Όντερ.

Οργάνωση

Η νέα μονάδα ενισχύθηκε ακόμα με έναν λόχο μοτοσικλετιστών, ένα λόχο αλεξιπτωτιστών SS (διατέθηκε τον Απρίλιο), ένα τμήμα αναγνώρισης με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα, ουλαμό αντιαρματικών πυροβόλων και μια πυροβολαρχία πυροβόλων εφόδου StuG III. Συνολικά το Συγκρότημα παρέτασσε περί τους 500 άνδρες και 43 τεθωρακισμένα, εκτός των τροχοφόρων. Διοικητής του τοποθετήθηκε ένας έμπειρος αξιωματικός των πάντσερ, ο ταγματάρχης (κατόπιν αντισυνταγματάρχης) Γκούσταβ Άντολφ Μπλανσμπόις. Ο Μπλανσμπόις ονόμασε το Συγκρότημα «1000 +1 Νύχτες», για άγνωστο λόγο. Ο ίδιος σχημάτισε τρία υποσύγκροτήματα με τις ονομασίες «Σουλεϊκά», «Χάρεμ» και «Σουλτάν».

Το υποσυγκρότημα «Σουλεϊκά» διέθετε τα Hetzer και τα StuG III και, κατόπιν, τον λόχο αλεξιπτωτιστών του 600ου Τάγματος των SS. To υποσυγκρότημα «Χάρεμ» διέθετε τον λόχο μοτοσικλετιστών, μια ίλη με θωρακισμένα οχήματα Sd.Kfz. 231 και τον αντιαρματικό ουλαμό. Τέλος το υποσυγκρότημα «Σουλτάν» διέθετε τρεις λόχους πεζικού («κυνηγών»). Παρότι μικρό, αριθμητικά, το Συγκρότημα θεωρείο επίλεκτη δύναμη και ο διοικητής της 9ης Στρατιάς, στρατηγός Μπούσε, αποφάσισε να το αξιοποιήσει ως «πυροσβεστική» δύναμη προορισμένη για εκτέλεση αντεπιθέσεων και στήριξη απειλούμενων τομέων.

Στη μάχη

Το βάπτισμα του πυρός για το Συγκρότημα σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου κατά τη γερμανική αντεπίθεση κοντά στον πόλη Γκένσμαρ η οποία ωστόσο αποκρούστηκε και το «1000+1 Νύχτες» υπέστη απώλειες. Η διάθεση του λόχου των αλεξιπτωτιστών SS τις αναπλήρωσε εν μέρει. Στις 16 Απριλίου 1945 εκδηλώθηκε η μεγάλη σοβιετική επίθεση κατά των γερμανικών θέσεων στα υψώματα Ζέελοβ.

Το Συγκρότημα τέθηκε υπό τη διοίκηση της 25ης Μεραρχίας Γρεναδιέρων Πάντσερ προς υποστήριξη της σκληρά πιεζόμενης 606ης Μεραρχίας Πεζικού στου Βρίετσεν. Εκεί το Συγκρότημα διακρίθηκε ιδιαίτερα μαχόμενο ηρωικά κατά της σοβιετικής 47ης Στρατιάς και του σοβιετικού 9ου Σώματος Αρμάτων της Φρουράς προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες. Παρόλα αυτά η μάχη είχε εξαρχής προκαθορισμένη έκβαση και τελικά οι Γερμανοί «έσπασαν» από την τρομακτική αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων τους.

Το Συγκρότημα υποχώρησε από τα υψώματα με 18 κυνηγούς αρμάτων και 50 μόλις άνδρες. Ο Μπλανσμπόις διέλυσε τη μονάδα κοντά στο Μύχενμπεργκ. Στοιχεία του Συγκροτήματος ενώθηκαν με την υποχωρούσα 9η Στρατιά και περικυκλώθηκαν στον θύλακα του Χάλμπε. Ελάχιστοι άνδρες του, του Μπλανσμπόις περιλαμβανομένου, κατάφεραν να περάσουν τον σοβιετικό κλοιό και να διασχίσουν τον Έλβα παραδιδόμενοι στους Αμερικανούς.