“Έφυγε” ο τελευταίος της εξέγερσης στο στρατόπεδο θανάτου Σόμπιμπορ (vid.)

Ο Σέμιον Ρόζενφελντ, ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, επιζών του στρατοπέδου εξόντωσης Σομπιμπόρ και της εξέγερσης που σημειώθηκε εκεί, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 96 ετών στο Ισραήλ. Γεννημένος στην Ουκρανία, ήταν στρατιώτης του σοβιετικού στρατού και ένας από τους περίπου 50 κρατουμένους του στρατοπέδου που επιβίωσαν μετά την εξέγερση κατά των Γερμανών.

Από τον Μάιο του 1942 έως το καλοκαίρι του 1943, περίπου 250.000 Εβραίοι, που είχαν εκτοπιστεί από την ανατολική Πολωνία, αλλά και από την Ολλανδία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο του Σομπιμπόρ, στην Πολωνία. Στις 14 Οκτωβρίου 1943, ξέσπασε εξέγερση στο στρατόπεδο. Σχεδόν 300 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Σέμιον Ρόζενφελντ, 21 ετών τότε, κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Σχεδόν 170 από αυτούς συνελήφθησαν από τους ναζί και τουφεκίστηκαν. Ο Σέμιον Ρόζενφελντ όμως γλίτωσε και επέστρεψε για να πολεμήσει με τον Κόκκινο Στρατό.Περίπου 50 κρατούμενοι του στρατοπέδου επέζησαν έως το τέλος του πολέμου, σύμφωνα με το Γιαντ Βάσεμ, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ. Οι Γερμανοί ισοπέδωσαν στη συνέχεια το Σομπιμπόρ ώστε να εξαφανίσουν κάθε ίχνος αυτού του στρατοπέδου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ