“Τα Τεθωρακισμένα στον Ελληνικό Στρατό (1920-1940)”… Μια εξαιρετική μελέτη

«Τα Τεθωρακισμένα στον Ελληνικό Στρατό 1920-40» τιτλοφορείται η μελέτη, με την απόλυτα κυριολεκτική έννοια του όρου, του γνωστού συγγραφέα Κωνσταντίνου Βλάσση. Και λέμε με την κυριολεκτική έννοια, διότι για αυτό ακριβώς πρόκειται. Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί τον απόλυτο θησαυρό γνώσεων που εξετάζει όχι απλώς λεπτομερώς, αλλά εξονυχιστικώς το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον, για κάθε μελετητή της νεώτερης ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας, θέμα του βιβλίου εξετάζεται από τον συγγραφέα διεξοδικά με πλήθος παραπομπών. Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι μέρη. Το πρώτο αναφέρεται στην πορεία εισαγωγής των τεθωρακισμένων στον Ελληνικό Στρατός, στις προσπάθειες συγκρότησης συγκροτήματος τεθωρακισμένων, στις απόπειρες της Ελλάδος να αποκτήσει άρματα μάχης και την άρνηση Γερμανών, Σοβιετικών, αλλά και Βρετανών και Γάλλων, να της τα πουλήσουν, την ώρα που εφοδίαζαν όλοι αφειδώς την Τουρκία.

Πέραν της προαναφερθείσης πρωτοτυπίας του έργου, που έγκειται στην σχετικά εκτενή περιγραφή του οικονομικοπολιτικοστρατιωτικού πλαισίου που αναπτύσσεται την περίοδο που εξετάζεται το ζήτημα της απόκτησης τεθωρακισμένων, ιδιαίτερη αξία μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία, παρέχει την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό, να λάβει μια πρώτη εμπεριστατωμένη απάντηση μέσα από εκτενή και συνδυαστική παράθεση στοιχείων και παραγόντων, σε ερωτήματα και θέματα όπως, η συμμετοχή των θωρακισμένων στα διάφορα κινήματα της δεκαετίας του 1920 και 1930, το δίλημμα μηχανοκίνησης ή οχύρωσης και πως αυτό ετίθετο την εποχή εκείνη, οι εισηγήσεις του Συνταγματάρχη Δαβάκη επί του ζητήματος της μηχανοκίνησης, το θέμα των αγγλογαλλικών πιστώσεων που εξασφαλίστηκαν το 1939, η αντίστοιχη ανάπτυξη του αρματικού δυναμικού των βαλκανικών χωρών και οι πληροφορίες που είχε το ελληνικό Επιτελείο, η οργάνωση του παρεμφερούς αντικειμένου της αντιαρματικής άμυνας και η εικόνα που είχε σχηματίσει το ΓΕΣ βάσει πληροφοριών που ελάμβανε για το όπλο των τεθωρακισμένων από τις εκθέσεις που λάμβανε για την δράση των γερμανικών στρατευμάτων κατά τις επιχειρήσεις στην Πολωνία και Γαλλία.

Το δεύτερο, κύριο, τμήμα του βιβλίου – τα παρατήματα αυτού – εμπεριέχει πλήθος εξαιρετικά ενδιαφερουσών μαρτυριών, πηγών και αναλύσεων. Υπάρχουν αναλύσεις του αείμνηστου συνταγματάρχη Δαβάκη για τον γερμανικό Κεραυνοβόλο Πόλεμο σε Πολωνία και Γαλλία, εκτενείς αναφορές για το ελληνικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Ιππικού και τις προσπάθειές ενίσχυσής του με άρματα μάχης και πολλά άλλα. Το βιβλίο αποτελεί τον απόλυτο οδηγό για το συγκεκριμένο θέμα και ο συγγραφέας, εμφανώς, έχει δώσει κομμάτι της ψυχής του κατά την συγγραφή. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ είναι πολύ λίγο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης

ΕΚΔΟΣΗ: Δούρειος Ίππος 2017
ISBN: 978-618-80031-4-9
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 17 x 24 εκ.
ΣΕΛΙΔΕΣ: 628

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: (Μάϊος 1919 – Οκτώβριος 1933)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: (Νοέμβριος 1933 – Οκτώβριος 1940)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΠΙΝΑΚΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ENGLISH SUPPLEMENT
ΠΗΓΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://doureios.com/