Σε βάθος 4.736 μ. βρέθηκε το αεροπλανοφόρο St. Lo, θύμα των Καμικάζι (ΦΩΤΟ)

Το πρώτο μεγάλο αμερικανικό πλοίο το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από αεροπλάνα Ιαπώνων πιλότων καμικάζι στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκε σε υποθαλάσσιες έρευνες στον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο συνοδείας USS St. Lo. Το κύριο μέρος των συντριμμιών του πλοίου βρίσκεται σε βάθος 4.736 μέτρων, στο χείλος της Τάφρου των Μαριανών.

Το αεροπλανοφόρο δέχτηκε επίθεση από  αεροπλάνο καμικάζι κοντά στις Φιλιππίνες το 1944. Από την επίθεση αυτοκτονίας εξερράγησαν τορπίλες και βόμβες στο πλοίο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 143 ατόμων που βρίσκονταν πάνω σε αυτό. Το σκάφος βυθίστηκε.

Το St. Lo ήταν ένα από τα σκάφη της κλάσης βοηθητικών αεροπλανοφόρων Casablanca εκ των οποίων κατασκευάστηκαν 50 και χάθηκαν στις επιχειρήσεις τα πέντε. Το σκάφος είχε πλήρες εκτόπισμα 11.077 t. μήκος 156 μ. και πλάτος 33 μ. Ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα 19 Knots. Είχε πλήρωμα 900 περίπου ανδρών, περιλαμβανομένων των ιπταμένων. Μετέφερε μέχρι 27 αεροσκάφη.

Αρχικά εξοπλίστηκε με ένα πυροβόλο των 127 χλστ., 8 αντιαεροπορικά Bofors των 40 χλστ. και 12 αντιαεροπορικά πυροβόλα των 20 χλστ. Αργότερα εξοπλίστηκε με 8 δίδυμα Bofors και 30 πυροβόλα των 20 χλστ. Το σκάφος συμμετείχε στη μεγάλη αεροναυμαχία του Λέιτε, όπου και βυθίστηκε μετά από επίθεση αεροσκάφους καμικάζι στις 25 Οκτωβρίου 1944.

Το αεροπλανοφόρο φλέγεται.

Το αεροπλανοφόρο πριν τη βύθισή του.

Το σκάφος του αεροπλανοφόρου αναπαύεται στον βυθό του Ειρηνικού.