Σύνταγμα Άνω Σαξωνικού Κύκλου: Οι άγνωστοι μαχητές του 7ετούς Πολέμου

Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους ήταν ένας από τους παλιότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς όταν ξέσπασε ο Επταετής Πόλεμος, το 1756. Οι δυνάμεις της Αυτοκρατορίας συγκείμενες από τα στρατιωτικά τμήματα των μικρών γερμανικών κρατών και κρατιδίων στην προκειμένη περίπτωση τάχθηκαν υπέρ της Αυστρίας και κατά της Πρωσίας του Μεγάλου Φρειδερίκου.

Ο Αυτοκρατορικός Στρατός, γνωστός ως Στρατός του Ράιχ, είχε γράψει σελίδες δόξας τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Ειδικά πολέμησε εξαιρετικά κατά των Τούρκων στις εκστρατείες του μεγάλου στρατηγού Ευγένιου της Σαβοΐας και κατά των Γάλλων στον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής (1701-1715).

Κατόπιν όμως τα στρατεύματα του Ράιχ αφέθηκαν να παρακμάσουν. Έτσι κατά την έκρηξη του Επταετούς Πολέμου οι αυτοκρατορικές μονάδες δεν ήταν, γενικά, ετοιμοπόλεμες, έχοντας ελλείψεις σε οπλισμό, εξοπλισμό, ακόμα και ιματισμό.

Ο στρατός συγκροτείτο ανά «κύκλους» που ορίζονταν βάσει γεωγραφικών περιοχών της Γερμανίας. Ο Κύκλος της Άνω Σαξωνίας είχε βαριά στρατιωτική παράδοση αιώνων. Όταν οι Πρώσοι εισέβαλαν στην Σαξωνία, οι δυνάμεις της Άνω Σαξωνίας θα έπρεπε, θεωρητικά, να αριθμούν 3.500 άνδρες.

Ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Την άνοιξη του 1757 η Αυστρία διέταξε την συγκρότηση των δυνάμεων της περιοχής. Τον Μάρτιο του 1758 το πριγκιπάτο του Σάξεν Βάιμαρ Άιζενμπαχ δέχτηκε να συγκροτήσει ένα τάγμα δυνάμεως 665 ανδρών για να υπηρετήσει κατά των Πρώσων. Τα υπόλοιπα κρατίδια του Κύκλου αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα δεύτερο τάγμα. Έτσι συγκροτήθηκε ένα σύνταγμα που ονομάστηκε Σύνταγμα Πεζικού των Σαξωνικών κρατιδίων.

Το σύνταγμα συγκροτήθηκε ως εξής:
– Επιτελείο
– 1ο Τάγμα
Τέσσερις λόχοι λόχοι μουσκετοφόρων, ένας λόχος γρεναδιέρων από το κρατίδιο του Σάξεν Βάιμαρ Άιζενμπαχ (665 άνδρες)
– 2ο Τάγμα
2 λόχοι από το κρατίδιο του Σάξεν Γκότα Άλτενμπουργκ (312 άνδρες)
1 λόχος από το κρατίδιο του Σάξεν Κόμπουργκ Μάινινγκεν (104 άνδρες)
1 λόχος από το κρατίδιο του Σάξεν Κόμπουργκ Ζάαφελντ (84 άνδρες)
1 λόχος από το κρατίδιο του Σάξεν Χίλντμπουργχάουζεν (114 άνδρες)
Διοικητής του συντάγματος ήταν ο συνταγματάρχης φον Λάσμπεργκ.

Το πρώτο τάγμα τέθηκε υπό τον αντισυνταγματάρχη φον Ρίεντεζελ. Το Σύνταγμα παρέτασσε συνολικά 1.228 άνδρες και ενώθηκε με τον λοιπό Στρατό του Ράιχ, δυνάμεως 36 ταγμάτων και 28 ιλών, στο Τσέμνιτς, εντασσόμενο στη μεραρχία του αντιστρατήγου φον Κλέεφελντ.

Το 1759 το σύνταγμα συμμετείχε σε επιχειρήσεις στην Σαξωνία και τη Φραγκονία και έλαβε μέρος στην πολιορκία και ανακατάληψη της Δρέσδης από τους Πρώσους. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1759 το σύνταγμα έλαβε μέρος στη μάχη της Σίνα, στην προσπάθεια δηλαδή των Πρώσων να άρουν την πολιορκία της Δρέσδης.

Ωστόσο δεν το κατόρθωσαν και υποχώρησαν. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1760 το σύνταγμα έλαβε μέρος στην πρώτη μάχη του Τόργκαου. Ανέλαβε καθήκοντα φύλαξης σε πολλές περιπτώσεις και μετείχε στην εκστρατεία του 1762. Η λήξη του πολέμου το βρήκε στο Μπάμπεργκ.

Οι άνδρες έφεραν τον τυπικό εξοπλισμό της εποχής. Έφεραν μαύρο τρίκοχο καπέλο. Οι γρεναδιέροι έφεραν καπέλο τύπου μήτρα παρόμοιο με των Πρώσων γρεναδιέρων. Τα χιτώνια ήταν χρώματος σκούρου μπλε, όπως των Πρώσων, με εξαίρεση αυτά των λόχων από τα κρατίδια του Σάξεν Κόμπουργκ και του Σάξεν Γκότα Άλτενμπουργκ που ήταν λευκό όπως των Αυστριακών.

Οι αξιωματικοί έφεραν ξίφος και δορυδρέπανο. Οι υπαξιωματικοί έφεραν ελαφρώς κυρτό σπαθί και επίσης δορυδρέπανο. Οι στρατιώτες έφεραν μουσκέτο με σύστημα πυροδότησης με πυριτόλιθο, σπαθί και ξιφολόγχη. Επίσης έφεραν δερμάτινο γυλιό και φυσιγγιοθήκη χωρητικότητας 60 φυσιγγίων.

Μυσκετοφόρος του συντάγματος.

Αξιωματικός του συντάγματος.

Τυμπανιστής του συντάγματος.