Το καταδρομικό Scharnhorst εντοπίζεται 104 έτη μετά τη βύθισή του (vid.)

Το γερμανικό θωρακισμένο καταδρομικό SMS Scharnhorst αποτελούσε τη ναυαρχίδα της Ανατολικής-Ασιατικής γερμανικής μοίρας, υπό τη διοίκηση του αντιναυάρχου, Μαξιμίλιαν Γκραφ φον Σπέε. Βυθίστηκε με περισσότερους από 800 ναύτες, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του ναυάρχου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής, η στιγμή της ανακάλυψης του ναυαγίου ήταν ασυνήθιστη.

Την μοίρα του φον Σπέε αποτελούσαν το Scharnhorst, μαζί με το αδελφό του Gneisenau, τα ελαφρά καταδρομικά Dresden, Nürnberg και Leipzig και τρία βοηθητικά. Στη ναυμαχία που δόθηκε κοντά στα Φόκλαντ στις 8 Δεκεμβρίου 1915, ενάντια σε μια πολύ ισχυρή βρετανική μοίρα με ένα θωρηκτό, δύο καταδρομικά μάχης, τρία θωρακισμένα και δύο ελαφρά καταδρομικά χάθηκαν τα Scharnhorst,το Gneisenau και τα Nürnberg και Leipzig. Δύο βοηθητικά σκάφη παραδόθηκαν. Τα βυθισθέντα πλοία πήραν δε μαζί τους στον βυθό τον φον Σπεε, τους δύο γιούς του και 1.814 ακόμα άνδρες.

​«Συχνά κυνηγάμε σκιές στον βυθό του ωκεανού, αλλά όταν το Scharnhorst εμφανίστηκε στις συσκευές εντοπισμού, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι πρόκειται για γερμανικό πολεμικό πλοίο. Ξαφνικά, βγήκε από το σκοτάδι, με τα κανόνια του να απειλούν προς όλες τις κατευθύνσεις.

“Μια ανακάλυψη αυτής της σπουδαιότητας θα αποτελέσει μια από τις αξέχαστες κι έντονες στιγμές στη ζωή μου», δήλωσε ο Μενσούν Μπάουντ, επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής. Η αναζήτηση του συγκεκριμένου πολεμικού σκάφους ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μάχη των Νησιών Φόκλαντ, χωρίς ωστόσο να στεφθεί με επιτυχία.

Θωρακισμένα Καταδρομικά κλάσης Scharnhorst: Τεχνικά χαρακτηριστικά

-Μήκος: 114,6μ.

-Πλάτος: 21,6μ.

-Πρόωση: 3 μηχανές τριπλής εκτόνωσης, 18 λέβητες, 3 έλικες, 26.000 hp.

-Μέγιστη ταχύτητα: 22,5 Κόμβοι.

-Ακτίνα ενεργείας: 8.900 χλμ. με ταχύτητα 14 Κόμβων.

-Πλήρωμα: 764 άνδρες.

-Οπλισμός: 8 πυροβόλα των 210 χλστ. (8,3in), 6 πυροβόλα των 150 χλστ. (5,9in), 18 πυροβόλα των 88 χλστ. (3,5in), 4 τορπιλοβλητικοί σωλήνες των 17,7in.

-Θωράκιση: Θωρηκτή ζώνη μέγιστο πάχος 5,9in, πύργοι κύριων πυροβόλων 6,7in.