Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Ιρίνα Λεβτσένκο, η ηρωίδα αρματιστής των Τ-34

H Ιρίνα Λεβτσένκο, η οποία έδρασε ως νοσοκόμα, αρχικά, αλλά και ως αρχηγός πληρώματος Τ-34, μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν μια από τις μεγαλύτερες ηρωίδες του Κόκκινου Στρατού.

Η Ιρίνα Λεβτσένκο γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1924. Ήταν μαθήτρια όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Σοβιετική Ένωση, τον Ιούνιο του 1941. Αμέσως κατατάχθηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα και στα 17 της χρόνια τοποθετήθηκε, ως νοσοκόμα, στην 149η Μεραρχία Τυφεκιοφόρων, της 61ης Στρατιάς, στο Μπριάνσκ.

Στις πρώτες εκείνες τραγικές, για τους Σοβιετικούς, ημέρες, κατάφερε να διασώσει 168 τραυματίες από τον γερμανικό εγκλωβισμό, αν και τραυματίστηκε δύο φορές στην προσπάθειά της αυτή. Από τότε η Ιρίνα αποφάσισε να ενταχθεί στα τεθωρακισμένα για να εκδικηθεί πολεμώντας τους Γερμανούς.
H Ιρίνα Λεβστένκο.

Τον Φεβρουάριου του 1942, βρέθηκε στην Κριμαία, ως νοσοκόμα, ενταγμένη στη δύναμη μιας ταξιαρχίας αρμάτων. Εκεί κατάφερε όχι μόνο να σώσει 28 τραυματίες, αλλά να συλλάβει και έναν αιχμάλωτο. Για να καλύψει την εκκένωση των τραυματιών εισήλθε σε ένα ελαφρύ άρμα Τ-60 και έβαλε με το πυροβόλο κατά των Γερμανών, μέχρι που οι τραυματίες απομακρύνθηκαν.

Σε κάποια μάχη, αργότερα, το άρμα στο οποίο επέβαινε, επλήγη και αυτή τραυματίστηκε σοβαρά. Τότε προτάθηκε για το παράσημο του Ερυθρού Αστέρα. Λόγω του τραύματος αποφασίστηκε να αποστρατευτεί, όμως εκείνη, κατάφερε να παρουσιαστεί προσωπικά στον στρατηγό Φεντορένκο και να τον πείσει πως είναι ικανή για μάχη. Και όχι μόνο! Κατάφερε να τον πείσει να της επιτρέψει να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γίνει αρματιστής. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή